Positie Krumnow bij Tui wankelt

De positie van Jürgen Krumnow bij Tui lijkt onhoudbaar. Dissidente aandeelhouders roepen op tot het vertrek van de president-commissaris van het Duitse reis- en scheepvaartconcern, als onderdeel van een herschikking van het bestuur. Krumnow zou de stemming op de aandeelhoudersvergadering deze week nog kunnen overleven dankzij de steun van bondgenoten in de raad van commissarissen, maar nu bijna 25 procent van de stemhebbende aandeelhouders openlijk in opstand is gekomen, tikt de klok voor hem.

De grootste aandeelhouder van Tui, de Noorse scheepvaartmiljardair John Fredriksen, leidt de aanval. Eerder dit jaar slaagde Fredriksen erin het management te dwingen tot het aanvaarden van een aparte verkoop van scheepvaartdivisie Hapag-Lloyd en het opgeven van zijn reeds lang bestaande strategie van een van iedere synergie gespeende combinatie met de divisie voor toerisme. Een verkoop van Hapag zou mogelijk 5 miljard euro kunnen opleveren.

Toch heeft de strategische zigzagkoers van Tui in de aanloop naar het akkoord over Hapag bij Fredriksen een bezorgd gevoel achtergelaten over het gebrek aan scheepvaartexpertise in het bestuur. Daarnaast is hij wantrouwig dat Tui de opbrengst van de verkoop zou kunnen herinvesteren in Tui Travel, ook als dat tegen de belangen van de aandeelhouders zou ingaan. Fredriksen, die erop hamert dat hij niet uit is op de controle over Tui of Hapag, geniet steun van de beleggingsgroep ISS en fondsen als het Britse Hermes en het Noorse Skagen Fund.

Het zevenjarige bewind van Krumnow verdient het op z’n minst aan een nader onderzoek te worden onderworpen. Hij heeft Michael Frenzel aangehouden als uitvoerend directeur. Dat is een twijfelachtige keuze, want tijdens de 14 jaar dat Frenzel aan het roer stond heeft Tui een schamel aandeelhoudersrendement opgeleverd van 3 procent, tegen 190 procent voor de Duitse Dax-index. Ook over de afgelopen vijf jaar steekt het rendement van 91 procent voor Tui bleekjes af bij het gemiddelde van 152 procent voor reisorganisaties en 236 procent voor scheepvaartconcerns.

De raad van commissarissen van Tui maakt ook een veel te gezellige en onevenwichtige indruk. Van de twintig plekken – waaronder tien voor vertegenwoordigers van de werknemers – worden er vier ingenomen door zakenpartners van Tui Travel. Over het geheel genomen controleert de raad, waarin geen scheepvaartexpertise is vertegenwoordigd, naar verluidt 31 procent van de aandeelhoudersstemmen. Zij lijkt er vooral op gericht de belangen van Tui Travel te beschermen.

Het zal er zeker om gaan spannen. Fredriksen houdt staande dat Krumnow moet vertrekken als hij of zijn vertegenwoordigers een bestuursfunctie krijgen. Maar zelfs als zijn moties geen meerderheid halen, zal de roep om verandering waarschijnlijk alleen maar toenemen. De tijd die Krumnow nog rest lijkt kort.

    • Una Galani