Playboy bestaat 25 jaar

Playboy Nederland bestaat 25 jaar, maar staat onder druk. Hoofdredacteur Jan Heemskerk junior wil het merk digitaal meer gaan uitventen: online, mobiel of via e-book.

Samen met zijn vader Jan Heemskerk senior, die ook hoofdredacteur is geweest van Playboy, heeft Jan junior, de huidige hoofdredacteur, het jubileumnummer van het blad samengesteld. Het bestaat uit veel bloemlezingen en terugblikken. In een kwart eeuw zijn de blootfoto’s, een van de pijlers van Playboy, nogal veranderd. „In het begin was de fotografie onschuldig, gezellig en aandoenlijk. Tegenwoordig is de samenleving veel lichaamsbewuster”, zegt hij.

Het schaamhaar is verdwenen, ‘siliconenborsten’ zijn nu regel net als een gespierd lijf. Alle ‘oneffenheden’ worden weggewerkt met photoshop. „In Amerika zie je dat mensen het hebben gehad met deze plastic aanpak. De natuurlijkheid komt weer terug. Het is een voorzichtige trend die zich helaas hier nog niet voordoet.”

Hoewel Playboy het imago koestert dat ‘je het koopt voor de interviews’ kampt het tijdschrift ook met het label blootblaadje. „De afgelopen jaren hebben we interviews gehad met of linkse of rechtse politici: van Jan Marijnissen en Femke Halsema tot Geert Wilders en Rita Verdonk. Het midden wil helaas niet. Wouter Bos wil niet met ons geassocieerd worden.”

Toen zijn vader nog de scepter zwaaide, gingen er maandelijks soms 150.000 exemplaren over de toonbank. Nu schommelt de oplage rond de 65.000. De redactie, ooit vijftien mensen, telt vijf redacteuren. Toch neemt de Nederlandse editie maar een kwart van de kopij, cartoons en fotografie van de Amerikaanse Playboy over. „We boeten in aan kwaliteit. Toch proberen we het gouden midden te vinden tussen onze kwaliteit handhaven en met weinigen een blad maken”, zegt Heemskerk.

In de markt van de mannenbladen zijn er de afgelopen jaren veel titels bijgekomen. Bovendien is erotisch naakt en hardcore seks met een muisklik overal op internet te vinden. De fotoseries van bekende Nederlandse vrouwen zijn soms al voordat Playboy uitkomt illegaal op internet gezet. „In een verzadigde markt komen er andere verhoudingen”, zegt Heemskerk. „In Nederland zijn wij het grootste blad in ons segment en dat zie je ook in de 23 andere landen waar Playboy verschijnt.”

Het moederbedrijf Playboy Enterprise leed in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 3,1 miljoen dollar. In Nederland wordt Playboy via een licentie uitgegeven door Sanoma Men’s Magazines. De Nederlandse editie maakt volgens Heemskerk winst. „We zoeken nieuwe manieren om de Playboy lifestyle over te brengen. In Amerika is Playboy TV groter dan het blad”, zegt hij. „Het gedachtengoed van Playboy is tijdloos. Het is een bepaald soort mannelijkheid: genieten van het leven, vrijheid en liberalisme.”De jonge generatie is digitaal opgevoed betoogt hij, daarom wil hij het merk digitaal meer gaan uitventen: online, mobiel of via e-book.

    • Mirjam Keunen