Meer winst en omzet voor Unilever

Het voedingsmiddelen-, zeep- en cosmeticaconcern Unilever (Unox, Knorr, Axe, Bertolli) heeft de effecten van de sterk gestegen grondstofprijzen weten te compenseren.

Het Brits-Nederlandse concern rapporteerde vanmorgen een hogere winst en omzet dan verwacht.

Het bedrijf wist de wereldwijd enorm gestegen grondstofprijzen te compenseren door prijsverhogingen van haar producten, zo bleek tijdens de presentatie van de eerste kwartaalcijfers. Unilevertopman Patrick Cescau stelde de winstverwachting voor 2008 voorzichtig bij naar boven. De beurs reageerde vanmorgen met een lichte stijging van het aandeel Unilever naar iets boven de 22 euro.

Unilever behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst van 1,4 miljard euro. Dat is ruim dertig procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is voornamenlijk toe te schrijven aan de verkoop van activiteiten, zoals als het kaasje Boursin. De omzet van Unilever steeg ten opzichte van een jaar geleden licht, van ruim 9,5 miljard euro tot bijna 9,6 euro.

De kwartaalresultaten laten zien dat Unilever een groei neerzette van 7,2 procent in de onderliggende omzet (de omzet zonder die van aangekochte en afgestoten bedrijfsonderdelen en gecorrigeerd voor koerswisselingen). Daarvan werd 4,8 procent gerealiseerd door de prijzen te verhogen. Zo pareerde het bedrijf winstverlies door gestegen grondstofkosten. Die liepen in het eerste kwartaal op tot 400 miljoen euro (4,2 procent van de omzet).

De boekresultaten zijn gunstiger dan wat analisten vooraf verwachtten. Met de hoge grondstofprijzen in het achterhoofd waren beleggers voorzichtig met het aandeel Unilever. Maar het concern heeft zich daar heel goed uit weten te redden.

De Fransman Cescau toonde vanmorgen tijdens een telefonische persconferentie zelfvertrouwen voor de toekomst: „Hoewel het nog vroeg in het jaar is, verwachten we nu dat de onderliggende omzetgroei van de verkopen in 2008 ons doel van 3 tot 5 procent zal overtreffen.”

Unilever deed nog geen mededelingen over de op handen zijnde verkoop van de Amerikaanse wasmiddelendivisie. Dit onderdeel staat sinds de presentatie van de halfjaarcijfers vorig jaar augustus in de etalage.