Kweekzalm is minder immuun

rotterdam, 8 mei. Dat kweekzalm meer last heeft van parasieten dan wilde zalm, komt mede doordat een kweekzalm niet zelf zijn partner uitkiest. Daardoor verzwakt het immuunsysteem van de nakomelingen. Het is bekend dat mensen en allerlei andere dieren - van muizen tot stekelbaarsjes - liever soortgenoten kiezen met andere immuungenen dan zijzelf. Het afweersysteem van de nakomelingen wordt daardoor flexibeler, is het vermoeden. Bij Atlantische zalmen, verzameld in Spanje, zijn de aanwijzingen daarvoor nu sterker: het blijkt dat de jongen van wilde zalm minder parasieten bij zich dragen. Van een bepaalde worm hadden zij er gemiddeld zeven in hun lijf, tegen twaalf bij het kroost van kweekzalm. En zoals verwacht verschilden de ouders van die wilde zalmjongen genetisch ook meer, qua afweer. Wilde zalm paart in rivieren, waarbij een mannetje het kuit van een vrouwtje in haar tijdelijke territorium bevrucht. In zalmkwekerijen worden hom en kuit simpelweg vermengd. Het onderzoek staat in de Proceedings of the Royal Society B (2 mei).