Kritiek voedselspeculatie

De sociaal-democratische PES-fractie in het Europees Parlement vraagt een verbod op beleggingsfondsen die „geheel of deels speculeren op duurdere voedselprijzen”.

Met die oproep verwoordt de fractie de toegenomen kritiek op de rol van beleggers en speculanten bij de explosief gestegen voedselprijzen. De fractie beschuldigt banken die „casinokapitalisten” zouden helpen, grof geld te verdienen aan de oplopende prijs van belangrijke gewassen als graan, soja en rijst.

Uit cijfers die eurocommissaris van landbouw Mariann Fischer- Boel dinsdag publiceerde, blijkt dat banken op de prijzenspiraal van voedsel inspelen met steeds geavanceerder financiële producten. „In februari van dit jaar kwamen er honderdveertig aan grondstoffen gerelateerde financiële producten op de markt”, aldus Fisher Boel. „Dat was het hoogste aantal ooit en twee keer zoveel als er elke maand in 2006 en 2007 bij kwamen.”

Beleggingen in financiële producten die verband houden met grondstoffenindices namen tussen 1998 en 2007 met een factor 14 toe tot 142 miljard dollar (92,5 miljard euro). Begin deze week stelde de Indiase minister van Financiën voor termijncontracten op voedsel in zijn land te verbieden.