Kijkers van tv-series gaan minder snel naar psychiater

Rotterdam. Naarmate mensen meer naar sitcoms en dramaseries op televisie kijken, zijn ze minder snel geneigd hulp te zoeken voor psychische problemen zoals relatieconflicten, eenzaamheid, depressie en gevoelens van minderwaardigheid. Dat komt doordat in series als Law and Order en Frasier een negatief beeld wordt geschetst van psychotherapeuten en psychotherapie, aldus de psychologen van Iowa State University die dit ontdekten.

Mensen die veel naar die series kijken, nemen dat beeld mee in hun dagelijks leven. Ze zijn bang dat anderen hen voor gek verklaren als ze in therapie gaan. Ook denken ze dat ze er weinig aan hebben. De Amerikaanse psychologen publiceerden hun resultaten in Journal of Clinical Psychology. De psychologen vroegen 369 studenten hoe ze dachten over psychotherapie. Ook werd de studenten gevraagd hoe vaak ze naar sitcoms en televisiedrama`s keken. Naarmate ze vaker series keken, bleken ze minder snel geneigd therapeutische hulp te zoeken, omdat ze dat stigmatiserend vonden en dachten dat het weinig zou opleveren.