Kabul: geen doodstraf

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft van de Afghaanse president Karzai de garantie gekregen dat het moratorium op de doodstraf in Afghanistan niet zal worden geschonden.

Dat zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Verhagen bezoekt op dit moment Afghanistan.

De minister had op instandhouding van het moratorium aangedrongen bij de president, omdat het vermoeden bestaat dat er toch executies zullen plaatsvinden. De raad van geestelijken in Afghanistan is van mening dat doodvonnissen moeten kunnen worden voltrokken. De hoge raad in dat land heeft vorig jaar tweehonderd mensen veroordeeld tot de doodstraf. Vorig najaar werden vijftien mensen geëxecuteerd, tot groot ongenoegen van mensenrechtenorganisaties.

De Nederlandse en de Afghaanse regering hebben vastgelegd dat door Nederland overgedragen gevangenen niet de doodstraf zullen krijgen.

Verhagen sprak ook over de behandeling van door Nederland overgedragen gevangenen. Uit stukken die deze krant openbaarde, blijkt dat gevangenen aangeven te zijn geslagen door de Afghaanse geheime dienst, nadat Nederland hen had overgedragen.