Justitie in Spanje loopt nog 270.000 vonnissen achter

MADRID. Het Spaanse justitiële apparaat dreigt vast te lopen door gebrek aan mankracht en een slechte organisatie. Uit een intern onderzoek blijkt dat eind vorig jaar bijna 270.000 rechtbankvonnissen en de daarin opgelegde straffen niet ten uitvoer waren gelegd. Het betreft voor het merendeel strafzaken. De Algemene Raad voor Justitie, het bestuursorgaan van de Spaanse rechterlijke macht, gaf opdracht tot het onderzoek nadat rechters alarm hadden geslagen. Aanleiding vormde de zaak Mari Luz, een meisje uit Huelva wier lichaam in maart werd teruggevonden. De vermoedelijke dader van de moord bleek een pedofiel die al vanaf 2004 wegens eerder kindermisbruik een gevangenisstraf had moeten uitzitten, maar op vrije voeten bleef omdat de rechter niet op de hoogte was van de eerdere veroordelingen. Gebrek aan coördinatie tussen de verschillende rechtbanken die zich met de man hadden beziggehouden was hiervan de oorzaak.