Iraanse groep moet van Britse terreurlijst

De Britse regering moet de Iraanse verzetsgroep Mujahedeen-Khalq van haar lijst van van terroristische organisaties verwijderen, zo heeft het Britse Hof van Beroep gisteren bepaald.

De Mujahedeen-Khalq (islamitische strijders van het volk), die oppositie voert tegen het regime in Teheran, werd door Londen in 2001 op de terreurlijst geplaatst. Een speciale commissie verklaarde deze beslissing vorig jaar ongegrond, omdat de Mujahedeen-Khalq de gewapende strijd in 2001 zegt te hebben opgegeven. De regering ging tegen het oordeel van de commissie in beroep, maar na de rechterlijke uitspraak van gisteren zijn er geen juridische mogelijkheden meer voor minister van Binnenlandse Zaken Jacqui Smith om de Mujahedeen-Khalq op de lijst te houden.

De uitspraak heeft geleid tot verontwaardiging in Iran. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de uitspraak „politiek” van aard. Het heeft Londen om uitleg gevraagd. De Mujahedeen-Khalq voerde met name in de jaren tachtig en negentig een geweldscampagne tegen het islamitische regime in Teheran en werd op haar beurt bloedig door de autoriteiten vervolgd.

De organisatie blijft voorlopig op de terreurlijsten van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Op voorstel van de Britten plaatste de EU de groep in 2001 op haar lijst. Op initiatief van één van de EU-lidstaten kan een groep weer van de lijst worden verwijderd.