Invloedrijk advies: stuur top ASMI weg

Het voorstel van activistische aandeelhouders om bestuursvoorzitter en commissarissen bij chipmachinefabrikant ASMI te ontslaan, kreeg gisteren steun van het invloedrijke adviesbureau RiskMetrics.

Het bureau vindt net als de activistische aandeelhouders Hermes (belang van 15 procent), een Britse vermogensbeheerder voor pensioenfondsen en hedgefonds Fursa (belang van bijna 10 procent), dat het bedrijf zich niet aan zijn beloften voor resultaatverbetering heeft gehouden en dat de koersontwikkeling van het aandeel al jaren ver achterblijft bij die van vergelijkbare bedrijven. Verder heeft RiskMetrics kritiek op het feit dat ASMI de statuten niet geheel in lijn heeft gebracht met de code-Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur.

Op verzoek van Hermes staat het ontslag van topman Chuck del Prado en alle commissarissen op de agenda voor de aandeelhoudersvergadering van ASMI op 21 mei. De aandeelhouder nomineert Farhad Moghadam, die vorig jaar vertrok bij grote concurrent Applied Materials, als nieuwe topman en heeft ook een nieuwe raad van commissarissen samengesteld. De leden ervan waren onlangs in Nederland om hun plannen om de winst van ASMI op te krikken aan aandeelhouders te presenteren. Deze wijken overigens niet veel af van de plannen die ASMI zelf vorige week bekendmaakte.

De adviezen van RiskMetrics worden vaak gevolgd door buitenlandse institutionele beleggers. Zo volgden de aandeelhouders van Corporate Express en Philips vorige maand de aanbevelingen door de beloningsprogramma’s van deze bedrijven in stemming af te keuren na een negatief advies van Risk Metrics.

Bij ASMI moet echter een meerderheid van álle aandeelhouders zich voor het voorstel van Hermes uitspreken. Complicerende factor is dat oprichter Arthur del Prado, vader van de huidige topman, een belang van ruim 22 procent heeft. De uitkomst is dus onzeker. Hedgefonds Centaurus heeft een belang van 7 procent, maar heeft niet bekendgemaakt of het het voorstel van Hermes zal steunen.

Maandag maakte ASMI teleurstellende resultaten over het eerste kwartaal bekend. Hoewel het bedrijf winstgroei had beloofd, zag het omzet en winst fors dalen.