Internetbaby Donna mag blijven

Een Nederlands echtpaar kocht via internet een baby, en nam het na de geboorte mee naar huis. Dit is in Nederland verboden. Toch mag het paar het kind vooralsnog houden. Dat bepaalde de Utrechtse rechtbank gisteren in de zaak die de Belg Bart Philtjens, de biologische vader van het kind, had aangespannen. Philtjens krijgt nog geen omgangsregeling met zijn kind.

Dit is de tussenstand in de zaak van ‘baby Donna’. De inmiddels ruim drie jaar oude Donna werd gisteren per direct onder toezicht gesteld van Bureau Jeugdzorg Utrecht, voorlopig voor de periode van een jaar. De rechter oordeelt dat het gezin hulp nodig heeft door alle media-aandacht en alle juridische procedures.

Het Nederlandse echtpaar ‘kocht’ baby Donna in 2005 via internet van een Belgische vrouw. De moeder had de baby echter al aan Philtjens en zijn vrouw beloofd. De moeder had zich geïnsemineerd met het sperma van Philtjens. Ze vertelde Philtjens dat ze een miskraam had gehad en verkocht haar kind op internet.

Philtjens wilde zelf het gezag over baby Donna en een omgangsregeling met zijn kind. De rechtszaak diende vorig jaar oktober. De Nederlandse rechter zag toen echter geen reden Donna bij haar pleegouders weg te halen omdat ‘family life’ was ontstaan. De geborgenheid en gehechtheid van een gezinssituatie is grondrecht dat niet mag worden geschonden. De rechter vond dat de Raad voor de Kinderbescherming eerst een onderzoek moest doen naar de leefsituatie van Donna. Dat onderzoek was onlangs klaar en speelde gisteren een rol voor de rechtbank.

„Het is nu belangrijk dat er contact ontstaat tussen Donna en haar biologische vader”, zegt woordvoerder van de Raad, Richard Bakker. „Maar het kind moet er naartoe groeien.” Als het goed gaat, kan het Nederlandse echtpaar een officiële adoptieprocedure gaan starten. Anders volgt uithuisplaatsing, zegt Bakker.

Tegen de biologische moeder wordt in België een strafzaak gestart voor de verkoop van het kind. Philtjens gaat in beroep, zo liet hij via de media weten.