Inspectie: verpleeghuis verbetert te langzaam

De kwaliteit van verpleeghuizen verbetert, maar te langzaam. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vandaag bekendgemaakt.

De Inspectie deed nader onderzoek bij 149 instellingen voor verpleeghuiszorg die bij een eerdere inventarisatie het slechtst scoorden. Daarbij heeft ze „een structurele verbetering” vastgesteld.

Dat vorige onderzoek werd ingesteld na „aanhoudende signalen” over misstanden in verpleeghuizen. De Inspectie bezocht in 2005 en 2006 alle 640 instellingen. Bijna 600 ervan moesten een plan van aanpak voor verbetering opstellen. Zes werden onder verscherpt toezicht gesteld. Twee weken geleden is dit toezicht voor de laatste instelling opgeheven.

Ondanks de geconstateerde verbeteringen is Jenneke van Veen, hoofdinspecteur voor de verpleging en chronische zorg, niet tevreden. Met name het toezicht in huiskamers waar dementerenden verblijven kan beter, vindt ze, en de hulp bij eten en drinken van dementerenden en gehandicapten. „Voldoende hulp en personeel zijn niet overal gegarandeerd.”

Hoewel deadlines ontbreken voor verpleeghuizen die in gebreke blijven, vindt Van Veen dat ze sneller verbeteringen moeten realiseren. Ze heeft begrip voor instellingen met fusie- of personeelsproblemen, maar vindt dat de Inspectie lang genoeg consideratie heeft betoond.

Lees het rapport van de Inspectie op www.igz.nl