Honden en vrouwen zitten simpel in elkaar

Deze rubriek moet beginnen met een bekentenis: de auteur is geen hondenliefhebber en heeft ook geen kat. Sterker, in een recent verleden heb ik wel eens geërgerde stukjes geschreven over de jaarlijkse poepberg die wordt achtergelaten door de anderhalf miljoen honden in dit land.

Maar wat doe je als je in de kiosk staat en daar het bijna nieuwe blad Wraf! lifestyle magazine voor baasjes (tweede jaargang, 5,95 euro) ziet liggen, met deze keer als ‘vip & viervoeter’ Theodor Holman en Moor? Precies, dan ga je bladeren. En uiteindelijk loop je naar de kassa met behalve Wraf! ook nog Hondenleven (3,75 euro), Kattenmanieren (3,95 euro) en Majesteit, lijfblad van de kattenliefhebber (4,25 euro).

Over de laatste drie bladen kunnen we kort zijn: die zijn alleen interessant voor de bezitter van hond of kat. Die kan bijvoorbeeld een kattenkrabbel-met-foto insturen: ‘Kattenvrienden! Graag laat ik u kennismaken met onze drie katten: de bovenste twee zijn Maartje en Freddy en de onderste is Rinus.’ Of: ‘Hierbij stuur ik een foto van mijn financieel geadopteerde kat uit het asiel van Malia op Kreta. Hij heet Scratch en heeft geen ogen meer. In 2006 heb ik hem bezocht toen ik op Kreta was.’ Er zijn verhalen over kattenrassen, kattengedrag, kattentrainingen, katteneten, kattenkunst. Het blad Majesteit heeft ook nog een In Memoriam-rubriek en een kattenstrip.

Hondenleven heeft geen hondenkrabbels, maar is verder al even praktisch als de kattenbladen. Er staan artikelen in als: Stoppen met trekken (‘U kent ze vast wel – of misschien heeft u er zelf wel eentje: een hond die zijn eigenaar voortsleurt tijdens het dagelijkse uitje’), Leven als een hond in Frankrijk (‘Betty Mercey verhuurt in de Franse Morvan twee gîtes waar alle honden welkom zijn, het aantal maakt niet uit’) en Wandelen met wervelwinden.

Nee, dan Wraf! Al op de eerste pagina is duidelijk dat dit een heel ander soort blad is. Wraf!, meldt het colofon, heeft een artdirector, een chef redactie & beauty, een redactie shopping & styling en geen voorwoord, maar een editorial. Die editorial is geschreven door Cynthia Panhuis, hoofredacteur én bedenker van Wraf!. Voordat ze Wraf! begon werkte Cynthia Panhuis bij Cosmopolitan. Dus toen ze om zich heen ging zien dat „een hond steeds vaker ook lifestyle is”, kwam ze op het idee „het hele stramien van een glossy over te tillen”.

Niet alleen de hoofdredacteur, ook de meeste andere Wraf!-medewerkers hebben een glossy-verleden. Het hebben van een hond is niet verplicht. „Het gaat erom of je een mooi stuk kunt schrijven”, zegt Cynthia Panhuis. Want voor de auteur van ‘vip & viervoeter’ „is het misschien wel goed om met verwondering te kunnen vragen naar iemands band met zijn hond, in plaats van te praten als hondenbezitters onder elkaar”.

Dat zou kunnen verklaren waarom Theodor Holman over zijn ‘dameshond’ Moor vertelt: „Je kunt honden net zo min gecompliceerd noemen als vrouwen. Ze zitten allebei vrij simpel in elkaar. Geef een vrouw een kind en een boodschappentas met geld en de vrouw is gelukkig.” En inderdaad, ze bladert daarna lekker door naar de modereportage Dogs & The City – ‘voor het baasje dat een beetje fashionista is’.

    • Gretha Pama