Het Rijks verwerft foto’s HSL

Het Rijksmuseum heeft 22 foto’s op groot formaat aangekocht van de aanleg van de Hoge Snelheidslijn. De Stichting Atelier HSL heeft de foto’s vandaag overgedragen aan het museum. De stichting werd in 2000 opgericht om met kunstopdrachten, symposia en publicaties aandacht te besteden aan de culturele betekenis van de aanleg van de HSL. Atelier HSL gaf opdrachten aan kunstenaars, vormgevers, fotografen en (landschaps)architecten. Bij die projecten stonden twee fenomenen centraal: het reizen en de verandering van het Hollandse landschap als gevolg van de aanleg van grootschalige infrastructuur.

Behalve deze 22 foto’s zijn ook de overige foto’s, videofilms, kunstwerken en schetsen aan het museum overgedragen. Volgens het Rijksmuseum sluiten de HSL-kunstwerken, die een breed terrein van landschap, industriële ontwikkeling en infrastructuur bestrijken, goed aan bij de bestaande fotocollectie van het Rijksmuseum.