Geestelijken boos op Ahmadinejad

Uitspraken van president Ahmadinejad over steun van de verdwenen Imam Mahdi voor zijn regering, zijn bij Iraanse geestelijken verkeerd gevallen.

Verscheidene Iraanse geestelijken in het parlement hebben kritiek geleverd op uitspraken van president Ahmadinejad over de laatste imam van de shi’ieten. Ahmadinejad zei in een toespraak dat Imam Mahdi – de shi’itische messias die 1.140 jaar geleden verdween – leiding geeft aan hedendaags Iran.

„We zien zijn invloed in alle aangelegenheden van het land”, zei de president tegen een zaal vol theologiestudenten in de stad Mashad. De toespraak werd dinsdag op de televisie uitgezonden. „Een beweging is op gang gekomen opdat wij onze mondiale verantwoordelijkheden op onze schouders nemen. Iran zal God zij dank de spil zijn van de leiding hiervan.”

De kritische geestelijken beschuldigden Ahmadinejad ervan de indruk te wekken dat de Imam Mahdi, of Imam Zaman (imam van de tijd) zoals hij ook wordt genoemd, de regering steunt. Sinds de revolutie van 1979 wordt het Iraanse systeem gestuurd door shi’itische geestelijken, maar religieuze leiders verzetten zich tegen de herhaaldelijke suggesties van Ahmadinejad dat zijn beleid wordt geleid door de Mahdi.

Gisteren zeiden de geestelijken in interviews met Iraanse kranten dat de president de Imam niet mag misbruiken voor politieke doeleinden of om critici van de regering de mond te snoeren.

„Als, God verhoede, Ahmadinejad bedoelt dat Imam Zaman het overheidsbeleid steunt, dan heeft hij het verkeerd. Uiteraard accepteert Imam Zaman geen inflatie van 20 procent, en ook de vele andere problemen die ons land kent zou hij niet steunen”, zei hojatoleslam Gholam-Reza Mesbahi Moghadam, de woordvoerder van een machtige factie die zakenlieden en oudere geestelijken steunt, in de krant Ettemaad-e Melli.

De officiële inflatie in Iran is meer dan 20 procent. Volgens economen komt dat door slechte overheidsplanning en het ongecontroleerd uitgeven van miljarden oliedollars. De regering zegt meer tijd nodig te hebben om de inflatie onder controle te brengen.

De geestelijken zijn bang dat de opmerkingen van de president het moeilijker maken om kritiek te leveren. „Dit soort opmerkingen kan een beeld creëren van een heilig verbond tussen personen en religie. Dit sluit het pad voor kritiek af”, zei Mahmoud Madani Bajestani tegen Ettemaad-e Melli.

De gemiddelde Iraniër gelooft diep in de komst van de Mahdi. Iedere dinsdagavond, de avond waarop hij volgens de voorspelling aankomt, verzamelen duizenden Iraniërs zich bij het Jamkaran heiligdom in Qom. Ze stoppen briefjes met hun wensen in een put waar Imam Mahdi volgens de overlevering ooit is verschenen.

„Zoals in het christendom hoopt men op een betere toekomst: dit is een vorm van messianistisch denken”, aldus Nader Talebzadeh, filmmaker en politicus. Hij steunt de ideeën van Ahmadinejad over Imam Mahdi. „Maar wat hij denkt verschilt niet van wat de gemiddelde Iraniër van de Mahdi verwacht en hoopt.”