Frustratie over junta van Birma neemt toe

Het Birmese militaire regime wekt groeiende irritatie bij de internationale gemeenschap over zijn tegenwerking bij de hulp aan slachtoffers van cycloon Nargis.

„De slachtoffers hebben vandaag hulp nodig. Dat hadden ze gisteren al”, zei een woordvoerder van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN in Bangkok. In de Thaise hoofdstad neemt de frustratie onder hulpverleners toe, omdat het Birmese consulaat bijna niemand een visum verstrekt. In grote delen van de Irrawaddy-delta bivakkeren slachtoffers sinds zes dagen zonder dat ze schoon drinkwater, voldoende voedsel en een droge verblijfplaats hebben.

Aan het begin van de middag meldde het WFP dat het eerste vliegtuig met hulpgoederen in Birma is geland, na twee dagen wachten op toestemming. Het toestel had veertig ton biscuit en medische hulpmiddelen aan boord. Drie vliegtuigen stonden in de Verenigde Arabische Emiraten en Bangladesh klaar voor vertrek.

Het Amerikaanse leger dacht vanmorgen toestemming te hebben gekregen om in Birma te landen. De opperbevelhebber van het Thaise leger meldde de junta daartoe te hebben overgehaald. „Ze waren erg wantrouwig dat de Amerikanen meer zouden doen dan alleen hulpgoederen uitdelen”, zei hij. Maar later in de ochtend bleek dat er toch geen toestemming was. Thailand heeft goede banden met Birma, terwijl de VS het autoritaire regime hard veroordelen en sancties hebben opgelegd. De Thaise premier Samak Sundaravej heeft aangeboden te bemiddelen. Het Amerikaanse toestel bleef vanmiddag aan de grond in Thailand.

De VS hebben de Aziatische landen die een goede verstandhouding met Birma hebben opgeroepen om druk op het regime uit te oefenen. China, Birma’s trouwste bondgenoot, heeft daar vandaag gehoor aan gegeven. „We hopen dat Myanmar [de andere naam voor Birma] zal samenwerken met de internationale gemeenschap”, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

Gisteren heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Kouchner voorgesteld dat de VN actie ondernemen op basis van de ‘verantwoordelijkheid om burgers te beschermen’ als hun regering dat niet doet. Dat kan betekenen dat interventies worden uitgevoerd die de nationale soevereiniteit schenden, zoals een invasie. De Franse ambassadeur bij de VN kreeg de Veiligheidsraad gisteren echter niet zover om een verklaring op te stellen. China, Vietnam, Zuid-Afrika en Rusland hielden dat tegen. Kouchner wees erop dat Frankrijk, India en Groot-Brittannië marineschepen in de buurt van het rampgebied hebben liggen. (AP, Reuters, AFP)

Slachtoffers: pagina 4

Commentaar: pagina 9