FIFA-baas Blatter vreest WK vol met Brazilianen

Voetballers mogen in de toekomst pas na vijf in plaats van na twee jaar verblijf in een ander land van nationaliteit veranderen. Dat is een voorstel van Sepp Blatter, de baas van de wereldvoetbalbond FIFA.

De Zwitser heeft gisteren strengere regels voor de voetbalnaturalisaties aangekondigd. Hij zei bang te zijn dat het WK voetbal in de toekomst zal worden gedomineerd door voormalige Brazilianen. „Ik ben geen helderziende maar op het WK in 2014 zou het zo maar kunnen dat de helft van de spelers oorspronkelijk uit Brazilië komt en dat moeten we voorkomen”, aldus Blatter. Brazilië heeft volgens hem zo’n 6 miljoen geregistreerde voetballers.

Zijn voorstel zal worden behandeld tijdens het FIFA-congres in Sydney, aan het eind van deze maand.

Blatter is ook voorstander van de beperking van het aantal buitenlandse voetballers in de nationale competities. In Sydney zal ook worden gesproken over de zogenoemde 6+5 regel. Die houdt in dat van de elf basisspelers van een club er zes uit eigen land mogen komen. Slechts vijf zouden wat Blatter betreft uit het buitenland afkomstig mogen zijn.

Maar volgens de Europese Unie is deze regel in strijd met de wet op het vrije verkeer van werknemers in de EU. Het Europees Parlement ziet meer in de zogenoemde homegrownregel van de Europese voetbalbond UEFA. Die regel stelt dat van de 25 selectiespelers er acht uit eigen land afkomstig moeten zijn.

Maar Blatter zegt er niet van overtuigd te zijn dat het voorstel tegen de EU-regels indruist. „We stellen geen beperkingen aan het aantal buitenlandse spelers dat een club onder contract kan hebben, alleen aan het aantal buitenlanders dat aan elke wedstrijd mag beginnen.”

Blatter vindt dat de clubs de afgelopen jaren steeds meer hun identiteit hebben verloren. „Jonge spelers verliezen hun motivatie omdat het perspectief om het eerste team van hun favoriete club te halen ontbreekt”, zo zei de FIFA-baas eerder dit jaar.