Dun laagje beschaving

Till taught by pain / Men really know not what good water’s worth. Die regels schreef Lord Byron in Don Juan, het epos over ’s werelds meest legendarische vrouwenverslinder. Kroonprins en waterkoning Willem-Alexander opende er dinsdag een toespraak mee in Amsterdam.

Don Juan: vast een boek dat opa Bernhard graag aan zijn kleinzoons voorlas. Maar daar wil ik het niet over hebben, evenmin als over het feit dat Willem-Alexander het metrum verminkte door „water is” te zeggen, of dat dit citaat in zo’n beetje alle folders en toespraken over waterproblematiek opduikt. Creatief knip- en plakwerk, daar was Lord Byron zelf ook niet vies van: dit jaar dook het phrasebook op, waarin Byron in Griekenland allerlei pick-up lines paraat had om lokale meisjes in bed te krijgen.

Ernstiger is dat Alexanders speech over drinkwaterschaarste met geen woord repte over Birma, waar tekort aan drinkwater nu een van de grootste problemen is. Het doet denken aan die wandeling van de kroonprins met een Chinese delegatie door de Keukenhof, waar journalisten achter dranghekken vergeefs stonden te gillen om een reactie op ‘Tibet’.

Zodra iets politiek gevoelig wordt, hult het koningshuis zich in politiek-correcte prietpraat: „Waar telen we onze gewassen straks voor? Om één keer de tank van een PC-Hoofttractor te vullen of om een heel jaar lang iemand in de derde wereld te eten te geven? Want zoveel gaat er in zo’n tank! Stomme vraag, niet?”

Ik heb eens de eer gehad aan te zitten aan een lunch met Alexander en Máxima in Paleis Noordeinde. Dat iemand met zo’n levensstijl nu keer op keer afgeeft op de westerse consumptiemaatschappij is tamelijk lachwekkend.

Hoogtepunt van de speech: de verwijzing naar 11 maart, de dag dat Groningen zonder drinkwater zat en iedereen mineraalwater hamsterde. „Je zag ook dat beschaving helaas maar een dun laagje is. Mensen met ruim dertig flessen in de hand wilden er geen één afstaan voor de laatkomers”, stelde Willem-Alexander vast.

Hoeveel van die één miljoen euro die hij jaarlijks van de staat krijgt, wil de kroonprins zelf eigenlijk afstaan?

Stomme vraag, niet?

Christiaan Weijts

    • Christiaan Weijts