Dringend gezocht: vrouwen die kogelstoten

De organisatie van de FBK Games in Hengelo kampt met een tekort aan deelneemsters bij het kogelstoten. Een gevolg van de afspraak over atleten met een dopingverleden.

De afspraak die Europese organisatoren van Golden League- en Grand Prix-wedstrijden dit jaar hebben gemaakt om atleten, die sinds 2003 minimaal twee jaar zijn gestraft voor dopegebruik, niet meer tot hun wedstrijden toe te laten, beïnvloedt bij de FBK Games in Hengelo vooral het kogelstoten bij de vrouwen. Vooralsnog zijn er maar vijf deelneemsters, onder wie de Engelse zevenkampster Kelly Sotherton, voor wie het een trainingswedstrijd is.

Oud-atlete Ellen van Langen, die namens het bureau van atletenmanager Jos Hermens verantwoordelijk is voor het deelnemersveld, is nog op zoek naar een aantal sterke vrouwelijke kogelstoters. Dat gaat moeizaam, omdat kogelstoten een dopinggevoelig nummer is en van de benaderde atleten niet iedereen bereid is naar Hengelo te komen; meestal omdat het niet in hun programma past.

Vooralsnog krijgen de Nederlanders Melissa Boekelman en Denise Kemkers tegenstand van twee Duitse vrouwen: Petra Lammert en Nadine Kleinert, winnares van zilver bij de Spelen in Athene (2004). Op voorhand een ongelijke strijd, omdat de Duitsers op basis van hun persoonlijke records de kogel drie meter verder kunnen stoten. Voor Boekelman en Kemkers is de wedstrijd van belang met het oog op plaatsing voor de Olympische Spelen in Peking.

De strikte opstelling van ‘Hengelo’ bij het weren van gestrafte atleten is opmerkelijk, omdat de deur in 2005 en 2006 wijd werd opengezet voor de Amerikaanse sprintster Marion Jones, die destijds bij vrijwel alle Europese wedstrijden werd geweerd vanwege haar vermeende rol in de Balco-affaire. Dat werd niet op prijs gesteld door andere organisatoren. En dat is Fedde Zwanenburg, directeur van de FBK Games, ook duidelijk te verstaan gegeven. „Een aantal heeft dat niet als positief ervaren. Zij meenden dat Jones de sport had bezoedeld”, zegt Zwanenburg, die het niet gepast vond opnieuw een afwijkend standpunt in te nemen, mede omdat hij penningmeester is van de koepelorganisatie Euromeetings, die de strafmaatregel heeft uitgevaardigd.

Zwanenburg liet er gisteren bij de presentatie van het deelnemersveld geen misverstand over bestaan dat hij uit loyaliteit handelt. Persoonlijk heeft hij enige principiële bezwaren. „Ik vond bij Jones al dat een atlete die niet is veroordeeld, dus niet schuldig is, mag lopen. Dat geldt in mijn ogen ook voor iemand die wel is veroordeeld, maar zijn of haar straf heeft uitgezeten. Maar ik vind ook dat we ons moeten houden aan een democratisch genomen besluit. Omdat de FBK Games de eerste Europese wedstrijd in het circuit is, zal er extra op ons gelet worden. Maar ik ben benieuwd of alle organisatoren zich aan de afspraak houden. Want hoe je het ook bekijkt, het is een rigoureuze maatregel.”

Van Langens probleem was uit te zoeken welke atleet sinds 2003 wel of niet twee jaar is gestraft voor dopegebruik. „Daar bestaat geen lijst van. Hoewel ik een voorstander van de maatregel ben, worstel ik wel met de redelijkheid ervan. Maar als het kan bijdragen aan een schone sport, moet het maar. Ik heb wel moeite met atleten die op basis van een ongelukje zijn gestraft. Maar het probleem daarbij is dat ik niet van iedereen de geschiedenis ken. Ik hoor nu net dat de Sri-Lankaanse sprintster Susan Jayasinghe is betrapt en weer is vrijgesproken. Ik wist dat niet. Maar ja, er kan altijd iemand tussendoor glippen.”

Buiten het kogelstoten kende Van Langen betrekkelijk weinig problemen bij de samenstelling van het deelnemersveld. Een keur aan olympische, Europese en wereldkampioenen maakt zijn opwachting. Een hoogtepunt moet de 10.000 meter bij de mannen worden, omdat Haile Gebrselassie een poging doet zich te kwalificeren voor de Spelen. Verder komen, naast de meeste Nederlandse topatleten, grote namen als Kenenisa Bekele (5.000 meter), Martina Churandy (100 meter), Wilfred Bungei (800 meter), Allen Johnson (110 meter horen), Virgilijus Alekna (discuswerpen), Jeff Hartwig (polsstokhoogspringen), Irving Saladino (verspringen), Kim Gevaert (100 meter), Susanna Kallur (100 meter horden) en Tia Hellebaut (hoogspringen) naar Hengelo.

    • Henk Stouwdam