China wil raffinage in Japan

De Chinese oliemaatschappij China National Petroleum Corporation (CNPC) heeft het bezoek van president Hu Jintao aan Japan aangegrepen om de traditionele rollen om te draaien. Nu zijn het de Chinezen die willen investeren in Japan, in plaats van andersom.

De Chinese staatsmaatschappij wil een belang van 49 procent nemen in een raffinaderij van de Japanse branchegenoot Nippon Oil. Dat plan benadrukt de nieuwe verhoudingen nog eens: China zit niet langer in de schaduw van zijn buurman.

De twee oliemaatschappijen tekenden gisteren in Tokio de intentieverklaring voor de samenwerking, waarvan beide partijen profiteren. Nippon Oil kampt met een overschot aan capaciteit doordat de vraag in Japan daalt. CNPC heeft door de snel groeiende Chinese economie juist een tekort aan capaciteit voor raffinage.

De installatie, gevestigd in Osaka, aan de oostkant van het Japanse eiland Honshu, heeft een capaciteit van 115.000 vaten per dag. Door de investering neemt de raffinage van Nippon Oil voor de Chinese markt met 50.000 vaten per dag toe tot 70.000 vaten, zegt CNPC. De Japanners raffineerden voor die maatschappij sinds 2004 20.000 vaten per dag.

De oliemaatschappijen mogen de buit binnen hebben, Hu en de Japanse premier Yasuo Fukuda moeten de problemen rond de Oost-Chinese Zee oplossen. Het gasrijke gebied, dat door beide landen wordt geclaimd, is al jaren onderwerp van discussie. Ondanks beloftes van de twee leiders dat er een oplossing voor de kwestie komt betwijfelt niemand dat die nog lang op zich laat wachten.