Boijmans toont ontwerp depot door MVRDV

Computersimulatie van het Collectiegebouw Beeld MVRDV

Boijmans Van Beuningen wil een groot depotgebouw neerzetten naast het museumgebouw in het centrum van Rotterdam. Dit ‘Collectiegebouw’ is niet alleen bedoeld voor de eigen collectie, maar ook voor de kunst van grote particuliere verzamelaars. De financiering moet plaatsvinden in een publiekprivate samenwerking.

Dat maakte directeur van het museum Sjarel Ex gisteren bekend op de kunstbeurs Art Amsterdam. Boijmans heeft daar een grote stand ingericht met een vijf meter hoog schaalmodel van het door Winnie Maas van MVRDV ontworpen tafelvormige gebouw. De kosten bedragen 50 miljoen euro, waarvan de gemeente als eigenaar van de 140.000 stukken tellende Boijmans-collectie 35 miljoen moet bijdragen. Een besluit wordt eind dit jaar verwacht. De rest van het geld wil het museum zelf uit de markt halen, aldus zakelijk directeur Erik van Ginkel. Vijftien miljoen voor de uitbreiding en jaarlijks 5 miljoen voor exploitatie. Een normaal depot achteraf op een industrieterrein zou volgens Van Ginkel 35 miljoen kosten.

Het museum heeft het gebouw nodig omdat de huidige depots onder het museum volgens een recent onderzoek onveilig zijn. Ze zijn vochtig en met de stijgende waterstanden is het risico van ondergrondse opslag te groot.

In hun ontwerp gaat MVRDV daarom 35 meter de lucht in. In de poten zijn onder meer liften en kantoren gepland. Op het dak komen een beeldentuin, een restaurant en een terras met uitzicht. Ook komen er galeries voor het museum en de particuliere collecties. Het tien meter hoge ‘tafelblad’ bevat twee verdiepingen met depots en ruimtes voor restaurateurs en andere faciliteiten.

Van de 12.000 vierkante meter depotruimte is volgens Van Ginkel een kwart tot een derde bestemd voor particulieren. „We denken aan grote verzamelaars uit binnen- en buitenland met honderden of meer werken die hun collectie professioneel willen onderhouden.” Van Ginkel stelt hen de museumfaciliteiten ter beschikking, van het maken van foto’s en catalogi tot restauratie en transport.

Van de nauwe relatie met de particulieren hopen Ex en Van Ginkel te kunnen profiteren in de vorm van leningen en mogelijk schenkingen. Als de gemeente akkoord gaat, kan het gebouw er volgens Van Ginkel over drie jaar staan.