Berlusconi heeft nieuwe kabinet rond

In recordtijd van 24 dagen heeft Silvio Berlusconi zijn derde kabinet geformeerd. President Giorgio Napolitano beëdigde hem vanmiddag als premier van het 62ste Italiaanse kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog.

„Hij heeft een regering geboetseerd naar zijn evenbeeld en gelijkenis”, schrijft de Corriere della Sera. „Een man alleen aan de macht”, aldus La Repubblica. Volgende week presenteert Berlusconi zijn programma in het parlement.

In totaal komen er 21 ministers, van wie negen zonder portefeuille. De gemiddelde leeftijd ligt met 50 jaar voor Italiaanse begrippen laag. Vier vrouwen maken deel uit van de ministersploeg.

Berlusconi heeft meer dan ooit politieke vertrouwelingen gekozen, waardoor zijn macht extra groot zal zijn en hij interne conflicten hoopt te voorkomen. Enkele oude bekenden keren terug. Zo wordt Europees Commissaris Franco Frattini opnieuw minister van Buitenlandse Zaken.

Giulio Tremonti keert terug op Financiën. In het vorige kabinet-Berlusconi (2001-2005) onderscheidde hij zich door het afkondigen van een generaal pardon voor belastingontduikers. Nu heeft hij een beleid van protectionisme aangekondigd tegen een volgens hem te ver doorschietende globalisering van de economie.

Verrassend is de keus voor de 37-jarige advocaat Angelino Alfano op Justitie. Hij lijkt zijn benoeming te danken te hebben aan zijn grote trouw aan Berlusconi. Via Alfano heeft Berlusconi een stevige greep op het ministerie van Justitie, dat tijdens zijn vorige regeerperiode wetten maakte die voorkwamen dat hij werd veroordeeld.

Umberto Bossi van de rechtspopulistische Lega Nord wordt opnieuw minister van Hervorming. In 2004 moest hij na een beroerte terugtreden. In de laatste verkiezingen verdubbelde zijn aanhang. Bossi zal vooral aandringen op fiscale autonomie voor het noorden dat minder belastinggeld wil afdragen aan Rome en het zuiden.

Met deze ploeg en de ruime meerderheid in het parlement beschikt Berlusconi over een stabiele uitgangspositie, waarvan zijn voorganger Prodi twee jaar geleden alleen maar kon dromen.

Berlusconi zei gisteren: „Ik heb honderd dagen om te voorkomen dat de Italianen in hun verwachtingen worden teleurgesteld en vijf jaar om Italië te veranderen.”

Lukt hem dat niet, dan kan hij dat alleen zichzelf verwijten, aldus diverse kranten vandaag.

    • Bas Mesters