Als zelfs Bill een traan wegpinkt...

Hillary Clinton hoopte in Indiana en North Carolina een comeback te kunnen maken.

Het werd een getalsmatige, politieke en financiële ramp.

Daar was de zoveelste onverwachte wending in de race om de Democratische nominatie. Wat vooraf was ingeschat als een lastige verkiezingsdag voor Barack Obama, eindigde in een avond waarop Hillary Clinton, vergezeld door een droevig ogende Bill, voor het eerst liet merken dat opgeven voor haar niet langer uitgesloten is.

Obama behaalde dinsdagnacht niet alleen een onverwacht ruime zege in North Carolina, 56 om 42 procent. Ook slaagde hij erin de ‘zekere’ overwinning van Clinton in Indiana tot minimale proporties (51 om 49 procent) te beperken. Met nog zes kleine voorrondes te gaan kan nu alleen een wonder (of een schandaal) hem van de nominatie afhouden.

Tot dinsdag hielden beide kampen, gebaseerd op de laatste peilingen, rekening met een nieuwe ommekeer in deze slepende verkiezingscyclus. Na de nederlagen in Ohio (maart) en Pennsylvania (eind april), alsmede de controverse rond zijn ex-dominee, leek de senator uit Chicago rijp voor alweer een afstraffing.

Clinton speelde in op Obama’s belangrijkste zwakte – zijn elitaire imago onder blanke arbeiders – door vorige week als een volleerde populist een tijdelijke intrekking van de belasting op benzine te bepleiten. Hoge benzineprijzen zijn de Amerikanen nu eenmaal een gruwel.

Economen zeiden en masse dat Clintons plan niet werkt, maar kiezers leken er enthousiast over. En met de verheven houding waarmee Obama het voorstel afwees (‘dit is precies het soort politiek dat ik wil veranderen’) liep hij ook volgens supporters in de val die Clinton had opengezet.

Hij nam moedwillig het risico dat hij North Carolina ermee zou verliezen – daarmee Clinton een laatste kans in handen spelend om haar al grote achterstand weg te werken. De kwestie leende zich volgens haar ook voortreffelijk om supergedelegeerden, de partijbonzen die het laatste woord hebben, ervan te overtuigen dat Obama ongeschikt is voor de strijd met Republikeinen: te slap, te elitair. Geen nieuwe Kennedy – een nieuwe Kerry.

Todat de eerste prognoses van Indiana binnenkwamen. Geen van de grote zenders durfden de verwachte winst van Clinton daar te voorspellen – een impasse die zich tot ver na middernacht zou voortslepen. En een half uurtje later, toen de stembussen in North Carolina sloten, kwamen ze allemaal met de prognose dat Obama daar gemakkelijk had gewonnen.

Zo werd het beeld van de laatste weken in een half uurtje ongedaan gemaakt. Clintons laatste kans in de strijd om de gedelegeerden was op slag verkeken. Toen gaandeweg de avond vast kwam te staan dat haar zege in Indiana maximaal een paar procent zou bedragen, was de ommekeer compleet: na de slechtste weken uit zijn campagne zou Obama de dag afsluiten door zijn voorsprong in gedelegeerden, die tot gisteren circa 135 bedroeg, met naar schatting tien uit te breiden.

Omgekeerd eindigde de avond voor Clinton in een politieke, getalsmatige en financiële catastrofe. Alle argumenten waarmee ze supergedelegeerden probeert te overtuigen van Obama’s zwakte werden onderuitgehaald.

Obama bleek de controverse over zijn ex-dominee wonderlijk snel te hebben verteerd. Ten opzichte van Ohio wist hij in Indiana relatief meer laaggeschoolde blanken aan zich te binden. En peilingen suggereerden dat zijn standpunt over de belasting op benzine door kiezers juist was gewaardeerd. „De uitslag laat zien dat mensen willen dat de politiek in Washington echt verandert”, zei een geïnspireerde Obama.

Na vijftig voorrondes staan nu nog zes voorverkiezingen op het programma. Daarin zijn 217 afgevaardigden te verdelen. Na gisteren staat Obama een kleine 150 gedelegeerden voor, wat betekent dat Clinton in de resterende verkiezingen zo’n zeventig procent van de stemmen zou moeten winnen om hem in te halen. Een onwaarschijnlijk scenario: in drie van de zes resterende staten gaat Obama ruim op kop in de peilingen.

In theorie heeft Clinton ook nog een kansje als minimaal 65 procent van de 280 supergedelegeerden die nog geen voorkeur hebben uitgesproken, de komende weken voor haar zou kiezen. Alweer onwaarschijnlijk. De supergedelegeerden keren zich juist van haar af.

Al in de tweede zin van haar bleke toespraak vroeg Clinton dinsdagnacht nieuwe financiële steun van haar aanhangers. Een nieuw teken dat haar geld op is. Zij benadrukte dat ze de strijd voortzet, en dat ze „recht op het Witte Huis” afstevent. Ook liet ze merken een nederlaag niet langer uit te sluiten: ze zal in het najaar vurig campagne voeren voor Obama als hij wint, zei ze. Bill pinkte een traan weg, en ook dochter Chelsea wist haar droefheid niet te verbergen.

    • Tom-Jan Meeus