Akkoord China en Japan over verbeteren relatie

China en Japan hebben een akkoord ondertekend waarin zij samen een koers voor de toekomst uitstippelen. Dat gebeurde gisteren tijdens het bezoek van de Chinese president Hu Jintao aan Japan.

Hu en de Japanse premier Yasuo Fukuda kwamen overeen elkaar jaarlijks te ontmoeten. Op dit moment is het contact op het hoogste niveau onregelmatig.

Japan en China bevestigden met de ondertekening van het document dat zij hun relatie als een van hun belangrijkste internationale contacten beschouwen. De economische banden tussen de twee – China is de grootste handelspartner van Japan – maken het aanhalen van de diplomatieke banden noodzakelijk.

„Kijk naar de relatie en je ziet dat het volstrekt logisch is dat ze die moeten verbeteren”, aldus Phil Deans van de Temple University in Tokio tegen het persbureau Reuters. De leiders zullen volgens hem echter moeite krijgen met het slijten van de afspraken bij de eigen achterban. „Ze hebben elk in eigen land te maken met sterk nationalistische sentimenten. En daar is niets rationeels of logisch aan.”

De landen beloofden elkaar ‘oprecht naar het verleden te kijken’ en zich zoveel mogelijk te richten op de toekomst. Het akkoord moet het einde markeren van een periode van tien jaar waarin de relatie tussen beide landen erg koel is geweest. Daarbij speelde het Japanse oorlogsverleden een belangrijke rol. De Japanners bezetten in de jaren dertig van de vorig eeuw het noorden van China en richtten in 1937 een bloedbad aan in het bij Shanghai gelegen Nanking.

Verder beloofden de twee leiders ook een conflict over gaswinning in de Oost-Chinese Zee bij te leggen. „Er is zicht op een oplossing van dit al lang bestaande probleem”, liet premier Fukuda tijdens een persconferentie weten. Een datum waarop de oplossing zou worden bezegeld, wilde hij echter niet bekendmaken.

Fukuda complimenteerde Hu met zijn beslissing in gesprek te gaan met de Dalai Lama, de geestelijk en politiek leider van Tibet. Volgens de BBC benadrukte de Chinese president dat de Dalai Lama moet stoppen met ‘het opsplitsen van het moederland’.