Winst van Aegon omlaag door onrust op financiële markten

Verzekeraar Aegon heeft de nettowinst in het eerste kwartaal van dit jaar fors zien dalen. Reden daarvoor zijn tegenvallende opbrengsten uit investeringen in de Verenigde Staten en Nederland, veroorzaakt door de lage dollarkoers en onrust op de financiële markten. Ook moest de verzekeraar een forse belastingtegenvaller in de VS verwerken.

Dat maakte de nieuwe topman van Aegon, Alex Wynaendts, vanmorgen bekend. De nettowinst van Aegon daalde van 707 miljoen euro in het eerste kwartaal vorig jaar naar 153 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar, een daling van 78 procent. Analisten hadden rekening gehouden met een winst van 437 miljoen en beleggers reageerden dan ook teleurgesteld op de resultaten. Het aandeel Aegon daalde vanmorgen ruim 3 procent op de Amsterdamse beurs.

De onderliggende winst (voor aftrek van belastingen) van Aegon liet wel een stijging zien van 602 naar 658 miljoen euro, een stijging van 9 procent. Gecorrigeerd voor het negatieve effect van lage koersen van de dollar en het Britse pond zou de onderliggende winst zelfs met 22 procent gestegen zijn.

Anders dan andere banken en verzekeraars heeft Aegon nauwelijks rechtstreeks last van de kredietcrisis. Het bedrijf schreef 32 miljoen euro af op riskante beleggingen. Die hadden geen betrekking op de portefeuille met ‘besmette’ hypotheekobligaties, zei Wynaendts in een toelichting, omdat Aegon daar nauwelijks in zit. „We hebben bijvoorbeeld maar heel weinig cdo’s”, zei Wynaendts. Cdo’s zijn collateralized debt obligations, obligatieleningen die gelieerd zijn aan bijvoorbeeld de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2007 toonden beleggers zich wantrouwend over de resultaten van Aegon. Zij twijfelden of de cijfers van Aegon, met name de beperkte blootstelling aan de kredietcrisis, wel klopten. Wynaendts zei daar vanmorgen over dat „Aegon de regels niet bedenkt. We rapporteren op basis van de internationale boekhoudregels IFRS.”

Wynaendts zei dat de eerste signalen voor het tweede kwartaal een beter beeld laten zien. Volgens hem is het nog te vroeg voor conclusies, maar onder meer de kosten voor het lenen van geld zijn de laatste weken fors gedaald. „Het is pas begin mei, maar de zaken staan er beter voor dan begin dit jaar”, zei hij. Mede daarom verwacht hij dat de waarde van nieuwe activiteiten in 2010 1,25 miljard euro zal bedragen, conform eerdere verwachtingen.