Weer doodstraf met injectie in VS

Voor het eerst sinds het Amerikaanse federale Hooggerechtshof vorige maand het moratorium op executies met een injectie ophief, is gisteren een ter dood veroordeelde terechtgesteld door toediening van een dodelijke cocktail van chemicaliën. William Eral Lynd (53) was veroordeeld voor de moord op zijn vriendin, in 1988 in de zuidelijke staat Georgia.

In de VS, waar 3.263 gevangenen wachten op voltrekking van de doodstraf, waren door het moratorium zeven maanden lang geen executies uitgevoerd. In 35 van de 36 staten waar de doodstraf wordt opgelegd, is de dodelijke injectie de executiemethode. De injectie geldt als pijnloos alternatief voor de elektrische stoel of gaskamer. De toegediende cocktail bestaat uit drie stoffen die na elkaar aan de veroordeelde worden toegediend. Doorgaans zijn dat respectievelijk een verdovingsmiddel, dat het centrale zenuwstelsel uitschakelt, een spierverslapper en kaliumchloride, dat het hart stopt.

Na enkele incidenten en voortschrijdend wetenschappelijk inzicht rezen de afgelopen jaren twijfels over de effectiviteit en pijnloosheid van de methode. Door de toediening van de eerste twee middelen kan een persoon niet aangeven dat hij pijn ondervindt.

Twee veroordeelden uit Kentucky vroegen het Hooggerechtshof vorig jaar te bepalen of met de methode het Achtste Amendement van de constitutie wordt geschonden, dat wrede en uitzonderlijke straffen verbiedt. Volgens het Hof is niet bewezen dat het risico op pijn door fouten in de procedure „wreed en uitzonderlijk” is. (AP)