Aan de vooravond

00ext6ae.jpgGisterenmiddag ben ik toch even gaan kijken bij metrostation Schone Vijver of de demonstratie van Garri Kasparovs oppositiebeweging Ander Rusland nu wel of niet doorging. Burgemeester Loezjkov van Moskou had de protestactie bij het standbeeld van de satirische schrijver Gribojedov (van het toneelstuk ‘Leed wegens verstand’) tenslotte verboden. 

Ik kon me daar wel iets bij voorstellen. Want aan de vooravond van de inauguratie van een nieuwe president heb je als stadsbestuurder natuurlijk nooit zin in relletjes. Bovendien heeft Loezjkov het veel te druk met zijn toekomst, want hij heeft een paar weken geleden aangekondigd eindelijk te willen aftreden, mits zijn echtgenote, de grootste aannemer en de rijkste vrouw van Rusland, juridische immuniteit van het Kremlin krijgt en niet door justitie vervolgd kan worden wegens haar talloze illegale activiteiten in de bouwwereld. Ander Rusland had op zijn website dagenlang volgehouden  dat de actie gewoon door zou gaan.

Een herhaling van het scenario van 3 maart, een dag na Medvedevs verkiezing tot president,  lag voor de hand. Toen kwam het op dezelfde plek tot een confrontatie met de oproerpolitie, die tientallen demonstranten nog voor aanvang van de, eveneens verboden, protestactie hardhandig uit de menigte plukte en afvoerde. In de hele wereld was het de volgende dag voorpaginanieuws. Een slechte reclame voor de nieuwe president, daar was iedereen het over eens. 

Net als toen was ook nu de wereldpers alom aanwezig. De Duitse televisiezender ARD was zelfs met drie cameraploegen komen opdagen. Maar toen het eenmaal zes uur was, kregen we vaneen woordvoerder van Ander Rusland te horen dat de bijeenkomst alsnog was afgelast wegens gevaar voor de veiligheid van de demonstranten. Dit was gebeurd na uitgebreid overleg tussen Ander Rusland en de politie. Even later hoorde ik dat Kasparov van de autoriteiten te horen had gekregen dat hij gearresteerd en twee weken vastgehouden zou worden als hij bij de Schone Vijver zou komen opdagen. En daar had hij geen zin in, omdat er volgende week een belangrijk congres van de oppositiebeweging wordt gehouden.

De hermandad was met zo’n 300 man van de partij, maar de Omon droeg dit keer geen helmen, schilden en wapenstokken. Aan de zijkant van het pleintje stonden alleen zo’n honderd militairen in vol oproerpak te wachten, jonge jongens die duidelijk geen zin hadden in geweld.00exkdrd.jpg

Toch werden er zo’n tien mensen gearresteerd, door ‘stillen’. Net als op 3 maart doken ze als jakhalzen op enkele leden van de oppositie die over de boulevard van de Schone Vijver naar het Gribojedovbeeld liepen. Daarbij pakten  ze ook iemand op die niets met Ander Rusland te maken had. Zijn vriendin probeerde hem te bevrijden en riep om hulp van de militia, die natuurlijk niets deed. 

00expf03.jpgOok de hoofdcommissaris van politie was aanwezig , een op het eerste gezicht nette man, die ik tijdens de 1 mei-parade van de communisten ook al had gezien. Toen hij mij zag, knikte hij me beleefd toe, alsof hij me al jaren kende.

‘s Avonds laat reed ik terug naar huis met een jonge Rus, die me voor 300 roebel een lift gaf. Toen ik hem vertelde van de redelijke rust op de bijeenkomst bij de Schone Vijver, zei hij: ,,Dat komt allemaal doordat de internationale pers op 3 maart zo uitvoerig over dat politieoptreden heeft bericht. Daarom gaan de autoriteiten nu voorzichtiger te werk. Medvedev moet tenslotte wat beschaafder op de buitenwereld overkomen dan Poetin.”