Van Basten haalt Blind naar Ajax

Danny Blind keert als manager technische zaken terug bij Ajax. De voetbalclub uit Amsterdam heeft dit gisteren bekendgemaakt. Blind heeft getekend tot eind juni 2012, en wordt bij Ajax de rechterhand van de nieuwe trainer Marco van Basten.

Blind was in het verleden speler, hoofdtrainer, jeugdtrainer en hoofd opleidingen bij Ajax. Hij neemt een aantal taken over van technisch directeur Martin van Geel, die vorige maand vertrok. Blind is nu nog technisch directeur bij Sparta. Met zijn aanstelling als manager technische zaken geeft Ajax verdere invulling aan het nieuwe organisatiemodel, waarin Van Basten leiding gaat geven aan de technische organisatie.

Blind gaat zich onder meer bezighouden met de jeugdopleiding, de scouting en de aan- en verkopen. Hij treedt op 15 mei in dienst. Blind was onder trainer Jan Wouters al eens als directeur spelersbeleid bij Ajax actief. Hij had een gelukkige hand in de komst van Cristian Chivu en Brian Laudrup. Aron Winter, Frank Verlaat, Nikos Machlas en John Nieuwenburg konden niet aantonen waarom ze mede op voorspraak van Blind bij Ajax mochten tekenen.

Blind (46) kan in elk geval op steun van de achterban van Ajax rekenen. Hij geldt als een echte Ajacied en is nog steeds populair bij het Amsterdamse publiek. De fans van Ajax scandeerden ook dit seizoen tijdens de twee duels met Sparta luidkeels de naam van de oud-verdediger die 372 competitieduels voor Ajax speelde.

Blind betreurt zijn vertrek bij Sparta. Hij heeft Ajax ook na zijn ontslag twee jaar geleden als hoofdtrainer echter nooit losgelaten. De Zeeuw bezocht nog wekelijks het jeugdcomplex De Toekomst, waar zijn zoon Daley in de A1 van Ajax voetbalt. In zijn contract bij Sparta stonden ook voorwaarden om ooit bij Ajax terug te keren. Blind: „Er zijn twee clubs in mijn leven die een belangrijke rol hebben gespeeld, Ajax en Sparta Rotterdam. Toen ik een contract als technisch directeur tekende bij Sparta voor de duur van vier jaar was dat in de vaste overtuiging om dat contract ook uit te dienen. Toch hebben wij in het contract voorwaarden opgenomen die het mogelijk maken om naar Ajax te gaan wanneer die situatie zich zou aandienen. Ik heb de afgelopen periode met bijzonder veel plezier bij Sparta gewerkt, maar deze aanbieding van Ajax kan ik simpelweg niet laten lopen.”

Marco van Basten is blij met de komst van Blind. „Door het vertrek van Martin van Geel zouden erg veel zaken op mijn bord terechtkomen. En ik wil mij kunnen focussen op het eerste elftal. Het was noodzakelijk dat er zo snel mogelijk iemand bij zou komen. Met Danny komt er iemand die de ins en outs van deze wereld kent en die kwaliteit toevoegt aan ons team.” (ANP)