UBS gaat duizenden banen schrappen na miljardenverlies

Amsterdam. De Zwitserse bank UBS gaat 5.500 banen schrappen. Dat heeft UBS gisteren bekendgemaakt. De bank ontslaat daarmee minder mensen dan in de financiële wereld werd verwacht. UBS is de zwaarst door de kredietcrisis getroffen bank in Europa. Vorig jaar, na het uitbreken van de crisis, ontsloeg UBS al 1.500 mensen. Bij de zakenbank van UBS zullen nu nog eens 2.600 banen vervallen, in overige delen van de bank, die sterk is in vermogensbeheer voor particulieren, in 2009 nog eens 2.900 banen. UBS maakte een verlies in het eerste kwartaal bekend van 11,5 miljard Zwitserse frank (7,1 miljard euro), in hetzelfde kwartaal een jaar geleden maakte de bank nog een winst van 3 miljard Zwitserse frank. In totaal heeft UBS sinds het uitbreken van de kredietcrisis voor 24 miljard euro afgeschreven op producten die verbonden zijn aan de zogeheten subprime-hypotheken voor armlastige Amerikanen en op verschillende kredietderivaten.