tv film

The motorcycles diaries (Walter Salles, 2004) België 2, 20.40-22.45u.

The motorcycles diaries(Walter Salles, 2004)België 2, 20.40-22.45u.

Roadmovie van de Braziliaanse regisseur Walter Salles waarin Che Guevara, toen nog Ernesto, het Zuid-Amerikaanse continent per motor verkent. Cameraman Eric Gautier legt de duizenden kilometers vast als in de beste travelogue; alles wordt voor zijn camera pittoresk, hoe woest of armoedig ook. Zo legt het landschap haast vanzelf een verband met hoofdpersoon Che Guevara, een van de bekendste revolutionairen uit de vorige eeuw, die we vooral als linkse pin-up op posters en T-shirts kennen. Over politiek wordt in deze film nauwelijks gepraat, dat is niet zo sexy te filmen, heeft Salles misschien gedacht. Gael García Bernal, eerder bijvoorbeeld te zien in Y tu mama tambíen, speelt Guevara. Hij bezit het vermogen om ogen aan zich vast te haken. Daartegenover staat dat van Guevara’s ontbrandende woede over de armoede waarin zoveel bewoners van zijn continent gedompeld werden, alleen iets zijigs is overgebleven. Ook met: Rodrigo de la Serna, Mia Maestro.