Televisie Voorkeur

Het populair-wetenschappelijke programma Abenteuer Wissen gaat in op de verontrustende berichten van bijenhouders in Europa en ook van imkers uit Amerika over bijenvolken die met de ondergang worden bedreigd. Onderzocht wordt hoe ernstig deze berichten moeten worden genomen en welke consequenties het uitsterven van de bijen heeft voor de mensen. Na koeien en varkens is de bij het belangrijkste nuttige dier voor de mensen. ZDF, 22.15-22.45u. Fliegende NaturschŸtzer: 80 Prozent aller BlŸtenpflanzen sind auf die BestŠubung durch Bienen angewiesen. Darunter auch viele WildkrŠuter. Honorarfrei - nur fŸr diese Sendung bei Nennung ZDF und Jens Doumen Doumen, Jens;ZDF

actualiteiten

EénVandaag. Aandacht voor de uitspraak van de rechter over de baby Donna, inmiddels drie jaar. De rechter bepaalde dat het kind verder zal opgroeien bij haar pleegouders in Nederland en dus niet naar haar biologische vader in België gaat. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Reportage over de Iraanse kunstenares Sooreh Hera die haar kunst nergens kwijt kan. Er is veel ophef ontstaan over enkele foto’s waarop islamitische homoseksuelen staan afgebeeld met maskers van Mohammed en Ali. Vandaag opent in de RAI de kunstbeurs Art Amsterdam waar werk van Hera hangt, maar de bewuste foto’s zijn er niet bij. De kunstenares is ondergedoken na een reeks doodsbedreigingen. Inmiddels heeft ze een manier gevonden om de foto’s toch te vertonen. Verder een reportage over de 47-jarige autospuiter Johnny Stegge, wiens hersenen werden aangetast door de schildersziekte OPS. Wanhopig en zwaar depressief hing hij zichzelf afgelopen december op, omdat hij niemand meer ‘tot last’ wilde zijn. Ned.2, 20.25-20.45u.

Nova. Verslag vanuit Indianapolis over de Amerikaanse voorverkiezingen en de gevoelige nederlaag van Hillary Clinton. Verder een debat over het 60-jarig bestaan van Israël met politiek activiste Gretta Duisenberg-Nieuwenhuizen en Ronny Naftaniel, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Neelie Kroes vraagt aandacht voor de Dag van Europa op 9 mei en laat weten of ze blij is dat ze op de Time Magazine-lijst van de 100 machtigste mensen in wereld staat. Henk van Os praat over de bijzondere collectie van Kasteel Huis Bergh, fotografe Hanne van der Woude komt langs met één van de roodharigen die ze heeft geportretteerd en minister Plasterk kijkt vooruit op zijn optreden in Zomergasten. Matthijs van Nieuwkerk heeft Giel Beelen als tafelheer. Ned.3, 19.30-20.15u.

Pauw en Witteman. Onder de gasten: Wouter Bos, die als minister van Financiën en als fractievoorzitter van de PvdA een dubbele rol heeft. Hij komt uitleg geven over de koers van zijn partij. De 19-jarige kitesurfer Kevin Langeree vertelt over zijn pogingen om ook dit seizoen weer Nederlands kampioen te worden bij de wedstrijden in zijn woonplaats Noordwijk, dit weekend tijdens de ‘Kiteboard Open 2008.’ De Belgische publicist Kristien Hemmerechts komt het pamflet De man, zijn penis en het mes toelichten, dat gaat over het verschil in seksisme tussen mannen en vrouwen in de samenleving. Ned.1, 23.10-0.05u.

documentaire

Child of our time: The divide of the sexes. Aflevering van een documentaireserie waarin twintig jaar lang vijfentwintig Britse kinderen van geboorte tot volwassenheid worden gevolgd. BBC 1, 21.00-22.00u.

Profiel: Nico B. Documentaire over Nico Bodemeijer, die in 1983 als zestienjarige de Antilliaan Kerwin Duijnmeijer doodstak, een moord met grote maatschappelijke gevolgen. Zie verder pagina 20: Anatomie van een historische daad. Ned.3, 21.55-22.30u.

informatief

Noorderlicht Nieuws. SRON astronoom Jelle Kaastra over de theorie van het kosmisch web, die stelt dat verborgen materie in het heelal zich als een web van draadachtige structuren van ijl gas en donkere materie verdeelt. Verder onder andere: Nederlandse aspergetelers oogsten te lang door, zodat de toekomstige oogsten in gevaar raken. De Wageningen Universiteit bedacht hiervoor een oplossing. En: TU Delft toonde aan dat de kracht van de bloedstroom op de vaatwand doorslaggevend is voor het aanzetten van de genen tot specialisatie. Ned.3, 20.25-20.55u.

Profiel: Wim van Norden. Portret van de inmiddels 90-jarige oprichter van de verzetskrant Het Parool, samen met onder anderen Simon Carmiggelt, die ook aan de basis stond van het uitgeefconcern PCM. Ned.1, 21.55-22.30u.

Premtime. Prem Radhakishun en Jalal Bouzamour praten met nieuwe en oude bewoners van de Rotterdamse wijk Katendrecht over de renovaties en de mooie nieuwe appartementen, maar ook over de groep jongeren van rond de twaalf jaar die de buurt terroriseert en ernstige misdaden pleegt. Als Prem probeert om met jongeren te praten krijgt hij het aan de stok met een groep die de cameraploeg belaagt met ballen en stokken en hij is uiteindelijk gedwongen de opnamen te stoppen. Ned.2, 22.50-23.20u.

film

Cinema.nl. Naar aanleiding van de actiefilm Speed Racer van de gebroeders Wachowski, bekend van The Matrix, een gesprek met de hoofdrolspelers John Goodman, Christina Ricci en Emile Hirsch. Verder o.a. aandacht voor de nieuwe film van Michel Gondry: Be Kind Rewind , met een interview met de regisseur. Ook een bezoek aan de filmset waar Marc de Cloe werkt aan de verfilming van het boek Het Leven uit een Dag van A.F. Th. van der Heijden. Ned.3, 23.35-0.10u.

RTL Voetbal: Jupiler League ADO Den Haag - VVV Venlo. Eredivisie. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd gevolgd door samenvattingen van de andere wedstrijden uit de promotie/degradatiestrijd en aandacht voor de wedstrijden in de Duitse Bundesliga met onder andere Schalke 04, HSV en Bayern München, RTL 7, 19.55-23.00u.