Straf Petacchi, nieuwe rol Basso

Het sporttribunaal CAS in Lausanne heeft de Italiaanse wielrenner Alessandro Petacchi wegens gebruik van doping voor een jaar geschorst. De 34-jarige sprinter uit het team van Milram mag tot 31 augustus dit jaar niet rijden. Ivan Basso, die Italiaanse wielrenner die een schorsing uitzit wegens doping, gaat voor de internationale wielerunie UCI een antidopingcampagne steunen.

De straf van Petacchi is met terugwerkende kracht ingegaan, met aftrek van twee maanden schorsing die hij vorig jaar al uitzat. Alle resultaten (acht overwinningen) die hij de afgelopen maanden heeft behaald, worden hem ontnomen, net als de resultaten (twee overwinningen) in de Giro d’Italia van 2007.

Gerry van Gerwen, de Nederlandse teambaas van Milram, was gisteren officieel nog niet op de hoogte van de uitspraak. „Zo gauw dat gebeurt zullen wij de documenten eerst met onze advocaten bestuderen voordat we met een reactie naar buiten komen.”

Petacchi werd vorig jaar in de Ronde van Italië betrapt op een te hoge concentratie van het anti-astmamiddel salbutamol. Hij werd vrijgesproken door de Italiaanse wielerbond, waarop het Italiaans olympisch comité (CONI) in beroep ging tegen dit vonnis.

De uitspraak van het CAS houdt in dat bij voorbeeld Oscar Freire van de Rabobankploeg reglementair een zege kan bijschrijven, de vierde etappe van de Tirreno-Adriatico. Petacchi zegevierde verder onder meer in drie ritten van de Ruta del Sol.

Petacchi zou dit weekeinde niet voor de Milramploeg aan de start van de Ronde van Italië verschijnen. De Italiaan die in totaal 24 etappes in de Giro heeft gewonnen, heeft in mei vaak last van zijn astmatische aandoening. Mede daarom zou hij in het verleden op doktersattest ook salbutamol hebben gekregen. In de Giro moeten de sprints voor de ploeg nu worden gewonnen door de 37-jarige Duitser Erik Zabel. Ook in de Tour de France wordt Zabel bij afwezigheid van Petacchi kopman.

UCI-voorzitter Pat McQuaid juicht het Basso’s besluit mee te werken aan een antidopingcampagne toe. „Basso heeft een fout begaan en daarvoor betaald”, zei de Ier in de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport. „Ik vertrouw erop dat hij dat Basso een waardig ambassadeur zal zijn.”

De 30-jarige Basso is voor twee jaar geschorst wegens betrokkenheid bij de geruchtmakende dopingzaak Operación Puerto.

Basso (eenmaal winnaar van de Ronde van Italië, een keer tweede en een keer derde in de Tour de France) heeft nooit toegegeven dat hij doping heeft genomen. Wel had hij had hij op het punt gestaan zich bij de Spaanse arts Fuentes aan bloeddoping te onderwerpen. Bij een gerechtelijk onderzoek werd een bloedzakje met daarop de codenaam Birillo (de naam van Basso’s hond) gevonden. Het Italiaanse olympisch comité, dat hem in eerste instantie vrijsprak, stelde daarop voor een dna-test te doen. Daarop leverde Basso zijn contract in bij zijn nieuwe ploeg Discovery Channel, gevolgd door de verklaring dat hij alleen op het punt had gestaan doping te nemen.