Slowakije mag de euro invoeren

Slowakije mag volgend jaar de euro invoeren. De Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB) hebben hiervoor vanochtend het groene licht gegeven.

„Slowakije is klaar voor de invoering van de euro op 1 januari 2009”, zei eurocommissaris Joaquin Almunia (Economie en Monetaire Zaken) vanochtend. Het Centraal-Europese land (5,5 miljoen inwoners) wordt daarmee de zestiende lidstaat waar met euro’s kan worden betaald. In juni en juli moet de beslissing worden goedgekeurd door Europese ministers van Financiën.

De ECB maakt zich overigens nog wel steeds zorgen over het gebrek aan hervormingen in Slowakije en de gevolgen die dat kan hebben voor de inflatie. De niet-hervormingsgezinde regering van de socialistische premier Robert Fico „zal de inflatie op een laag niveau moeten houden”, aldus de ECB. Almunia riep Slowakije vanochtend om meer begrotingsdiscipline aan de dag te leggen.

In maart was de inflatie in Slowakije op jaarbasis 2,2 procent, veel minder dan het huidige EU-gemiddelde van 3,2 procent. Maar economen voorspellen dat het land dit jaar en volgend jaar boven dat gemiddelde zal uitkomen. Oorzaken zijn een starre arbeidsmarkt, stijgende energieprijzen, salarisverhogingen en te riante overheidsuitgaven.

Het enthousiasme voor de euro is niet groot in Slowakije. Volgens een recente peiling is 65 procent tegen de invoering, vooral uit vrees voor prijsverhogingen. Buurland Tsjechië heeft de europlannen op een lager pitje gezet en lijkt te willen afwachten wat er in Slowakije gebeurt.

Vorig jaar lag het Slowaakse begrotingstekort met 2,2 procent onder de Europese norm van 3 procent, maar in 2006 zat het land hierboven.