Scouting for Girls niet ‘indie’ maar gezellig en leuk

Pop Scouting For Girls, Gehoord: 6/5 Ekko Utrecht. Herhaling 7/5 Rotown Rotterdam, 8/5 Doornroosje Nijmegen, 9/5 Paradiso Amsterdam. Info: scoutingforgirls.co.uk

Het begrip indie, voor independent, onafhankelijke popmuziek, is aan devaluatie onderhevig.

Popgroep Scouting For Girls uit Londen noemt zich nadrukkelijk indie, maar is verbonden aan een grote platenmaatschappij en verkocht tot nu toe al 600.000 exemplaren van hun debuutalbum. Hitsingle She’s so lovely is een ongecompliceerde meezinger. Weliswaar stonden ze eind vorig jaar op London Calling, maar hun muziek is zo pop als pop kan zijn.

Daar is niets mis mee, want Scouting For Girls maakt vrolijk stemmende muziek en het viertal is bereid hard te werken voor het succes. Bij hun vier Nederlandse optredens hadden ze verwacht anderhalve man en een paardenkop te treffen, maar dat viel in het Utrechtse Ekko meteen al mee. Er waren zelfs meisjes die hun liedjes konden meezingen, terwijl het album hier nog maar één dag uit is. Dankzij internet.

Bij Scouting For Girls draait alles om het muzikaal talent van guitige zanger en pianist Roy Stride (28) die het in zich heeft een nieuwe Elton John te worden.

Strides zang is gepassioneerd en hij speelt piano alsof het zijn tweede natuur is – geen overbodige luxe als je achter een elektronisch keyboard een publiek wil vermaken. Dat lukte hem met kwinkslagen en uitleg van zijn teksten, waar het typisch Britse onderwerpen betrof als Michaela Strachan, de presentatrice van een geliefd kinderprogramma uit zijn jeugd. De Nederlandse Michaela heet Henny Huisman, maakte het Utrechtse publiek hem wijs.

Dapper zong Roy Stride een liefdeslied voor onze Henny. De naïeve liedjes van Scouting for Girls gaan over Elvis die niet dood is („cos I heard him on the radio”) en hoe iedere jongen James Bond wil zijn.

Stride en zijn minstens zo jolige, achter een borrelglazenbril verscholen bassist Greg Churchouse, waarschuwden tussen hun meezingaanwijzingen dat ze nog maar tien nummers hebben. De hit speelden ze aan het eind en na een uur was het op. Niks indie aan, maar leuk zijn ze wel.

    • Jan Vollaard
    • Door