Politiecamera ‘illegaal’

Geen automobilist passeert meer onopgemerkt de kruising van de snelwegen A28 en A50 bij Zwolle. Camera’s leggen er voor de politie in Noordoost-Nederland het kenteken van elke passant vast. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) ziet dit als schending van de privacy. „Wie iedereen monitort, overschrijdt een grens.”

Opzet van de politie is de opgenomen kentekens te vergelijken met kentekens van haar bekende criminelen. Specifiek wordt gekeken naar ‘mobiel banditisme’, onder anderen van Oost-Europeanen, zegt een politiewoordvoerder. Wordt een ‘match’ gevonden, dan houdt de politie de gegevens een tijdje vast. Data van andere automobilisten worden na gemiddeld drie dagen verwijderd.

Privacybewaker CBP komt deze zomer met een richtlijn die nadere regels stelt voor toepassing van de kentekenregistratetechnieken. „Voor opsporen mag het, maar opslaan van ieders gegevens hoort niet bij zorgvuldige uitvoering van de politietaak.”

De politiewoordvoerder zegt dat de privacyaspecten van het nieuwe systeem zorgvuldig zijn getoetst. „Het mag.”