Plan: afvangen CO2 kolencentrales moet in 2015 verplicht zijn

Brussel. Nieuwe kolencentrales in de Europese Unie, waaronder de vijf die Nederland wil bouwen, moeten vanaf 2015 verplicht minstens 90 procent van hun CO2 afvangen en opslaan in de bodem. Een extra financiële prikkel moet energiebedrijven ertoe bewegen te investeren in deze techniek. Deze plannen presenteerde de Britse liberale europarlementariër Chris Davies gisteren in Brussel. Het Europees Parlement spreekt zich de komende maanden uit over het voorstel van de Brit, die is aangesteld als rapporteur over dit onderwerp. Door de voortdurende bouw van nieuwe kolencentrales in Europa, de komende vijf jaar zijn er vijftig gepland, is het volgens Davies van groot belang dat de afvang en opslag van CO2 een succes wordt. ”Anders wordt het halen van de Europese klimaatdoelstellingen welhaast onmogelijk.” Een kwart van de CO2-uitstoot in de EU wordt veroorzaakt door energiecentrales. Davies wil energiebedrijven die CO2 afvangen en opslaan extra emissierechten geven die ze kunnen verkopen. ”Zo profiteren ze dubbel, want voor de CO2 die ze opslaan hoeven ze sowieso niet te betalen.” De Brit verwijt de EU-landen hun beloftes over proeven met de afvang van broeikasgassen niet na te komen. ”Alleen Nederland heeft twee projecten aangekondigd, maar die zijn pas na 2020 volledig operationeel. De belofte was 2015”, aldus Davies. Een woordvoerder van het ministerie van VROM laat weten dat Nederland een verplichte opslag van CO2 voorlopig niet steunt. ”We willen eerst kijken in hoeverre ondergrondse opslag technisch en financieel haalbaar is”, aldus de woordvoerder.