Parijs zou Juncker als EU-voorzitter willen

Parijs. Parijs mikt niet langer op een kandidatuur van de Britse ex-premier Tony Blair als vaste voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders. Voortaan geldt de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker als `favoriet` van het Elysée van president Nicolas Sarkozy, hebben verschillende Franse media gisteren gemeld. Eerder al liet de Duitse bondskanselier Angela Merkel weten geporteerd te zijn voor de Luxemburger. De christen-democraat Juncker, de langstzittende regeringsleider in Europa, voert al langer informele lijstjes van kandidaten aan. Anders dan Blair heeft hij zijn belangstelling ook laten blijken. Sarkozy roemde vorig najaar Blair als de leider die ”Europa nodig heeft”. Andere lidstaten, waaronder België, Duitsland en Nederland, kijken echter niet uit naar Blair. Zij vinden het onder meer een bezwaar dat het Verenigd Koninkrijk niet meedoet met de euro en het vrije personenverkeer. Juncker is voorzitter van de eurogroep van de ministers van Financiën van de vijftien landen die de euro hebben ingevoerd.