Paradiso is veertig jaar legendarisch

Veertig jaar geleden opende poptempel Paradiso zijn poorten in de voormalige kerk van de Vrije Gemeente.

Het gebouw uit 1880 werd door de gemeente beschikbaar gesteld voor ‘projecten die de jeugd ten goede komen’ nadat de Provobeweging in 1966 een ruimte had geëist voor een ontmoetingsplaats.

Alle hoogtepunten uit 40 jaar Paradiso op een rij.

De grote zaal van Paradiso. (Foto Roger Cremers samengesteld uit meerdere foto’s.) Nederland, Amsterdam, 14-04-2008 DEZE FOTO IS SAMENGESTELD UIT MEERDERE FOTO'S Paradiso werd in maart 1968 opgericht als jongerencentrum en ontwikkelde zich later tot cultureel centrum. Het is gevestigd aan de Weteringschans, vlakbij het Leidseplein. Paradiso is vooral bekend als de poptempel van Nederland. De voormalige kerk in Amsterdam is het beroemdste podium van Nederland Paradiso is gevestigd in een voormalig kerkgebouw van de Vrije Gemeente te Amsterdam. Het gebouw uit 1879-1880 is van de architecten G.B. Salm (1831-1897) en A. Salm GBzn (1857-1915) en is gebouwd in Neo-romaanse stijl. In de jaren zeventig zijn de oorspronkelijke glas-in-lood ramen van het kerkgebouw vervangen door spiegels aan de binnenkant en houten panelen aan PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

30 maart 1968

De openingsavond met de groepen Circus, Supersister en CCC Inc. De laatste herbergt behalve de latere Doe Maar-pianist Ernst Jansz ook zanger en harmonicaspeler Huib Schreurs, een van de latere directeurs van Paradiso.

In de jaren 1968-’71

Is Paradiso vooral een jazzclub met optredens van Dexter Gordon, Ben Webster en Boy Edgar’s Big Band. De lichtshow komt goed van pas bij de hippiemuziek van Pink Floyd, die al snel moet wijken voor de glamrock van T. Rex en Slade.

7 december 1973

Geven de New York Dolls een voorproefje van wat later punk zou gaan heten. Mannen met lipstick en gekleed in vrouwenkleren zingen met keiharde gitaren over hun personality crisis.

15 november 1975

Dient het discotijdperk zich aan met een optreden van The Three Degrees. Dansavonden waren er altijd al in Paradiso; de deejay bevond zich vlak onder het dak op het superhete balkon en had één draaitafel om de naald in de groef van zijn langspeelplaten te laten zakken.

6 en 7 januari 1977

Punk dient zich in volle glorie aan met twee optredens van de Sex Pistols en hun New Yorkse tegenpool The Heartbreakers. Het publiek zit dan nog overwegend op de grond. Op de tweede avond komen er door mond-tot-mondreclame beduidend meer mensen op het rumoer af.

In 1977

Volgen de punkgroepen elkaar in rap tempo op: The Damned, Ramones, Stranglers, Clash, Jam en Blondie gevolgd door de prille new wave van Talking Heads en Television. Fotograaf Max Natkiel maakt een boek met portretten van Paradisobezoekers uit de punkgeneratie.

In 1980 en 1981

Laten de voorbodes van de stadionrock zich horen. Simple Minds, U2 en Dire Straits spelen in Paradiso. Prince debuteert op 28 mei 1981 voor een paar honderd man; het legendarisch concert waarbij hij in een klein broekje onder zijn lange jas op het toneel verschijnt en hij zijn gitaar aflikt. Metallica, R.E.M. en Simply Red zijn in de latere jaren tachtig allemaal in Paradiso te zien.

Op 2 oktober 1987

Speelt Guns N’ Roses tamelijk onopvallend in het voorprogramma van de bekendere band Faster Pussycat. Het is zo’n concert waarbij, net als bij Prince, veel meer mensen claimen dat ze er waren dan er in werkelijkheid geweest kunnen zijn.

Op 30 maart 1987

Geeft David Bowie een persconferentie om zijn Glass Spider-tournee aan te kondigen. In 1989 speelt hij in Paradiso, niet onder zijn eigen naam maar met zijn rockband Tin Machine. De band flopt jammerlijk.

Februari 1989

Schaart de eerste editie van het Tegentonen-festival zich in de rijke Paradisotraditie van regelmatig terugkerende evenementen, zoals later Bass-line (hiphop) en Noodlanding (dance). Het jaarlijkse Tegentonen brengt de ‘moeilijke’ muziek van avantgardisten als Meat Beat Manifesto en Clock DVA.

8 april 1991

Weigert het reeds in de kleedkamer aanwezige Motörhead te spelen na schermutselingen met Hell’s Angels. Directeur Hans Dulfer moet sussen, maar kan het concert niet redden.

25 november 1991

Het legendarische nachtconcert van Nirvana waarvan opnamen op de live-cd From The Muddy Banks Of The Wishkah terechtkomen.

25 juli 1995

De eerste aflevering van het London Calling-festival voor nieuwe Britse popmuziek start een halfjaarlijkse traditie. Oasis speelde al op een eerdere editie in de veel kleinere Sleep-In (nu Hotel Arena), Blur en Libertines maken hun Nederlandse podiumdebuut tijdens London Calling.

In maart 1995

Treedt Prince tweemaal op in Den Bosch. ’s Nachts komt hij met zijn band en zangeres Mayte naar Paradiso om ‘geheime’ concerten te geven waarbij hij soms bas of orgel speelt en veel nieuw materiaal en covers uitprobeert.

26 en 27 mei 1995

Vragen de Rolling Stones slechts 25 gulden voor de uiterst gewilde toegangskaartjes bij hun ‘unplugged’ concerten die eenmaal binnen gewoon elektrisch blijken te zijn. Mick Jagger laat zijn geföhnde lokken wapperen boven het in het podium gebouwde rooster en fotomodellen bevolken de eerste rijen om de video-opnamen op te fleuren. Het concert van de 27ste wordt live doorgeschakeld naar een groot scherm op het Museumplein.

21 juni 2000

Speelt Coldplay in de bovenzaal voor pakweg honderd betalende bezoekers. De single Yellow is net uit.

1 november 2005

Verkopen de Arctic Monkeys de veel te kleine bovenzaal meer dan uit. Buiten wordt tot 800 euro geboden voor een kaartje. Acht maanden later geeft Justin Timberlake een voor zijn doen intiem concert in de grote zaal, begeleid door een dampende soulband.

2 juli 2006

Staat ‘Godfather of Soul’ James Brown op 78-jarige leeftijd voor het eerst in Paradiso en geeft een daverend concert. Die Kerst overlijdt hij.

8 februari 2007

Komt Amy Winehouse tegen alle verwachtingen in wel degelijk opdraven voor een fantastisch nachtconcert.

7 mei 2008

‘Slappe hap deze week,’ zegt de portier over de uitverkochte concerten van Jamie Lidell, Mark Ronson en Morcheeba.

Jan Vollaard

    • Jan Vollaard