Op schoolreisje goud zoeken in Californië

Op schoolreisje goud zoeken in Californië Rotterdam, 7 mei. Gelukszoekers zeven zand met water op zoek naar flintertjes goud in Jamestown, Californië. Niet alleen mijnbouwconglomeraten hopen munt te slaan uit de hoge goudprijzen op de wereldwijde termijnmarkten, ook Amerikanen jong en oud wagen een kansje. De Woods Creek in Jamestown, dat ten zuiden ligt van het gehucht Quartz (kwarts) en ten oosten van Copperopolis (koperstad), wordt vooral druk bezocht door schoolklassen en bedrijfsuitjes. Bij bedrijven als Gold Prospecting Adventures kunnen moderne avonturiers de gold rush naspelen. Vooral schoolklassen en mensen op bedrijfsuitje willen de traditionele zeeftechnieken leren. De eerste goudkoorts begon in 1848. Een timmerman genaamd James Marshall ontdekte, tijdens de bouw van een houtzagerij, goud in de aarde van Californië. Dit ontketende een toevloed aan goudzoekers. Enkele decennia later, nadat het meeste goud uit het oppervlaktewater en de bovenste grondlaag was gehaald, vertrokken de meeste goudzoekers weer. Eén troy ounce, 31,1 gram, goud was gisteren op de edelmetaalmarkt van Londen 879,60 dollar (570,17 euro) waard. Dit is veel lager dan in maart, toen de goudprijs door de 1.000 dollar brak. Maar dat is nog wel veel hoger dan in 1999, toen goud slechts 251,70 dollar waard was. Foto’s AFP A sign is seen in front of Gold Prospecting Adventures May 6, 2008 in Jamestown, California. With gold trading near USD 900 per ounce, people are flocking to California's gold country in search of gold. Companies offering gold panning tours are being inundated with reservations and mining supply stores are seeing a spike in people interested in purchasing supplies. Justin Sullivan/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP