Onderzoek naar omkoping in Belgisch voetbal

Het Belgisch voetbal heeft mogelijk een omkoopaffaire. De Belgische voetbalbond gaat het scoreverloop in het competitieduel tussen Anderlecht en het inmiddels gedegradeerde Sint-Truiden (4-1) nader onderzoeken. De bond heeft een dossier aan de Belgische justitie overhandigd.

Op een Aziatische goksite werd 1,2 miljoen dollar (778.000 euro) ingezet op een overwinning van Anderlecht met drie doelpunten verschil, meldt het weekblad Sport/Voetbalmagazine vandaag. Anderlecht stond tien minuten voor het einde nog met 1-0 achter, maar boog de achterstand om in een 4-1 zege. Doorgaans wordt op Belgische competitieduels tot een maximum van 400.000 dollar ingezet op Aziatische goksites.

Komend weekeinde wordt een grootschalige campagne gelanceerd om het wereldkampioenschap van 2018 in België en Nederland te organiseren. Alle teams spelen tijdens de laatste speelronde, dit weekeinde, met een logo ‘WK 2018’ op de shirts. Vrijdag overlegt de Belgische voetbalbond met een Nederlandse delegatie om te bepalen hoe en wanneer een officiële kandidatuur wordt aangekondigd. Een omkoopzaak kan het imago van het Belgisch voetbal schade toebrengen.

Roland Duchâtelet, de voorzitter van Sint-Truiden, neemt de geruchten ernstig. „Deze zaak moet grondig onderzocht worden”, zegt hij in de Belgische kranten.

Voorzitter Roger Vanden Stock ontkende vandaag in een speciale persconferentie de betrokkenheid van zijn club. „Anderlecht is absoluut niet betrokken bij deze affaire, in welke vorm dan ook”, aldus Vanden Stock. „Indien gevraagd, zullen we meewerken aan het onderzoek zodat de waarheid aan het licht komt. Het kan niet dat de integriteit van Anderlecht op welke manier dan ook in twijfel wordt getrokken en de club op deze manier in opspraak wordt gebracht. Ik ben dan ook bereid om naar de rechtbank te stappen.”

Ook in 2005 speelde in België een omkoopaffaire. De Chinese zakenman Zheyun Ye bleek spelers, trainers en clubs te hebben gemanipuleerd om wedstrijden te verliezen in opdracht van de Chinese gokmaffia. In China werden grote winsten opgestreken naar aanleiding van Europese competitieduels, vooral in de Belgische eerste klasse.

De zaak-Ye is nog steeds niet afgerond, maar enkele clubs, spelers en trainers zijn wel gestraft. Zo degradeerde Lierse SK naar de tweede afdeling en kreeg voormalig Lierse-trainer Paul Put een schorsing opgelegd. Ook andere teams, waaronder Sint-Truiden, werden in de zaak genoemd.