Na ‘recordjaar’ Alstom begint smeergeldaffaire

Alstom heeft goede cijfers bekendgemaakt – maar de aandacht is vooral gericht op onderzoeken naar omkoping waarbij het bedrijf betrokken zou zijn.

Elk jaar zet het Franse bedrijf Alstom het in zijn jaarverslag. Natuurlijk doet het alles om illegale activiteiten van zijn personeel tegen te gaan. Toch worden helaas elk jaar wel wat medewerkers verdacht van omkoping om orders binnen te halen. Dat levert her en der wat boetes en sancties op. Maar echt effect op de resultaten zullen deze waarschijnlijk niet hebben, zo staat er altijd.

Dat laatste zinnetje staat ook in het vandaag gepresenteerde jaarverslag. Maar dit jaar kan de geruststelling wel eens loos zijn. Want gisteren werd bekend dat de Franse en Zwitserse autoriteiten onderzoeken of het Franse bedrijf in Azië en Zuid-Amerika smeergeld heeft betaald om opdrachten binnen te halen. Honderden miljoenen euro’s zouden zijn betaald, onder meer voor een opdracht voor installatie van apparatuur in het metronetwerk van Sao Paulo en het bouwen van waterkrachtcentrales in Vietnam, Singapore, Venezuela en Brazilië.

Het Franse Alstom is een van de grootste bedrijven van Frankrijk, gespecialiseerd in het bouwen van energiecentrales, hogesnelheidstreinen, trams en turbines. Het conglomeraat heeft ruim 76.000 werknemers in 70 landen. In februari presenteerde het bedrijf de nieuwe hogesnelheidstrein Automatrice Grande Vitesse (AGV), de opvolger van de TGV.

Een recordjaar, noemde Alstom-topman Patrick Kron vanochtend de resultaten over het afgelopen jaar, van april 2007 tot en met maart 2008. Het bedrijf maakte 852 miljoen euro winst. Een stijging van 56 procent ten opzichte van vorig jaar. Alstom ontving voor ruim 23 miljard euro aan orders, een stijging van 23 procent. De omzet steeg met 19 procent, naar 16,9 miljard euro. Door de goede resultaten stelt het bedrijf voor om het dividend dit jaar te verdubbelen.

Zo ging het ook bij de Duitse concurrent Siemens. Het bedrijf had en heeft mooie resultaten, maar nadat het bedrijf eind 2006 verwikkeld was geraakt in een omkoopschandaal, was er voor deze resultaten weinig aandacht meer. Siemens bleek een speciale kas voor steekpenningen te hebben. Uit eigen onderzoek bleek dat er bijna 1,3 miljard euro uit gebruikt was. Het schandaal leidde ertoe dat verschillende bestuurders moesten opstappen.

De overeenkomsten tussen Alstom en Siemens zijn groot. Beide bedrijven sluiten wereldwijd miljoenendeals, vaak met overheden en bedrijven uit de publieke sector.

Het is deze aard van het werk waardoor corruptie op de loer ligt. Bij Siemens reageerden sommige managers zelfs verbaasd. Ze werkten al jaren met smeergeld. In Frankrijk is het betalen van „commissieloon” aan medewerkers van buitenlandse bedrijven pas sinds 2000 strafbaar. Daarvoor was deze vorm van omkoping zelfs aftrekbaar van de belasting.

Topman Kron zei vanochtend dat de Franse en Zwitserse autoriteiten „oude affaires” onderzoeken en dat ze met de autoriteiten samenwerken in het onderzoek naar omkoping, witwassen en corruptie. Precies de reactie die Siemens in eerste instantie ook gaf.

    • Tom Kreling