Minder rokende jeugd na verbod

Door een rookverbod in de horeca begint 40 procent minder jongeren met roken. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers in Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine. Vanaf 1 juli mag in de Nederlandse horeca niet meer worden gerookt om het personeel te beschermen tegen gevolgen van meeroken. In de Amerikaanse staat Massachusetts geldt sinds 2004 een gedeeltelijk rookverbod. In de steden waar het rookverbod geldt, roken de jongeren beduidend minder dan in steden waar roken is toegestaan, zo concluderen de onderzoekers. Waar speciale rookruimten zijn, zoals ook Nederlandse horecabazen willen, verandert het rookgedrag niet. Ook zorgt het verbod dat jongeren die met sigaretten experimenteren geen gewoonterokers worden. De wetenschappers vermoeden dat de jongeren zich minder bewust zijn van het aantal rokers in de samenleving. Ook denken ze dat een rookverbod de sociale acceptatie van roken verlaagt. (NRC)