Librisprijs 2008 voor bundel D. Hooijer

D. Hooijer (pseudoniem van Kitty Ruis) heeft met haar verhalenbundel Sleur is een roofdier de 22ste Libris Literatuur Prijs gewonnen. Hooijer (68) is de eerste vrouw sinds 1994 die de met 50.000 euro gedoteerde prijs krijgt. Het was 17 jaar geleden dat een verhalenbundel won.

Volgens de Librisjury was Sleur is een roofdier het boek „dat ons allemaal aangreep.” De bundel van Hooijer werd verkozen boven de favorieten, De literaire kring van Marjolijn Februari en Datumloze dagen van Jeroen Brouwers. Ook genomineerd waren een stripboek van Marc Legendre en romans van Louise Fresco en Koen Peeters .

„Ik had eigenlijk helemaal niet het gevoel dat ik met dit boek goud in handen had,” zei Hooijer gisteravond bij de prijsuitreiking.

Librisprijs: pagina 9

Gesprek met D. Hooijer op nrc.nl/kunst