Klachten melden over handel in medicijnen

Artsen, apothekers, medicijnfabrikanten en patiënten moeten misstanden in de medicijnhandel melden. Dat vindt de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR). De oproep volgt op uitzendingen van het tv-programma Radar van de TROS, dat de afgelopen weken liet zien hoe medicijnfabrikanten artsen bespelen om hun geneesmiddelen voor te schrijven aan patiënten.

Volgens secretaris Anne-Marie Hoppenbrouwers van de CGR zijn vrijwel alle voorbeelden uit het programma gedateerd. „In de uitzendingen worden misstanden aangetoond die zich duidelijk in het verleden hebben afgespeeld, sommige zelfs nog in het guldentijdperk. Wij willen weten of dit ook vandaag de dag nog de praktijk is.”

Aangezien de CGR alleen kan handelen op basis van klachten, heeft zij een oproep gedaan. „Wij vragen mensen misstanden te melden en met actuele dossiers te komen.”

Tweede Kamerlid Agnes Kant (SP) hoopt dat de uitzendingen van Radar de ogen van andere politici openen. „Dit onderwerp probeer ik al jaren op de politieke agenda te zetten. Ik hoop dat deze beelden helpen. Als je ziet hoe manipulatief die fabrikanten te werk gaan om artsen te bespelen, is dat ontluisterend.” Kant heeft opnieuw Kamervragen over het onderwerp gesteld.

Ook de PvdA is bezorgd over de manier waarop de farmaceutische industrie artsen beïnvloedt om dure medicijnen voor te schrijven. Tweede Kamerlid Eelke van der Veen wil dat minister Klink (Volksgezondheid, CDA) maatregelen neemt tegen dit soort praktijken.

In het tweeluik van Radar is te zien hoe zogenoemde artsenbezoekers bepaalde medicijnen promoten bij huisartsen. Ook komt het voor dat medicijnfabrikanten extra personeel voor artsen betalen. In ruil daarvoor moeten de artsen dan bepaalde medicijnenmerken aan hun patiënten voorschrijven.

Bekijk het tweeluik van Radar via: nrcnext.nl/links