Justitie in Spanje loopt vast

Het Spaanse justitiële apparaat dreigt vast te lopen door gebrek aan mankracht en een slechte organisatie.

Uit een speciaal intern onderzoek blijkt dat eind vorig jaar bijna 270.000 rechtbankvonnissen en de daarin opgelegde straffen niet ten uitvoer waren gelegd. Het betreft voor het merendeel strafzaken.

De Algemene Raad voor Justitie, het bestuursorgaan van de Spaanse rechterlijke macht, gaf opdracht tot het onderzoek nadat rechters alarm hadden geslagen over duizenden vonnissen die op tenuitvoerlegging wachten.

Aanleiding vormde de zaak Mari Luz, een meisje uit Huelva wier lichaam in maart werd teruggevonden nabij haar woning. De vermoedelijke dader van de moord bleek een pedofiel die eerder in aanraking was geweest met justitie wegens misbruik van kinderen. Hij had hiervoor al vanaf 2004 een gevangenisstraf moeten uitzitten, maar bleef op vrije voeten omdat de rechter niet op de hoogte was van de eerdere veroordelingen. Gebrek aan coördinatie tussen de verschillende rechtbanken die zich met de man hadden beziggehouden was hiervan de oorzaak.

Rechters in Spanje die een vonnis wijzen moeten vaak ook toezien op de tenuitvoerlegging daarvan. Maar hoge werkdruk – veel zaken wachten jaren op behandeling – en administratieve chaos zorgen ervoor dat veel uitspraken simpelweg verloren raken.

Deze week worden voorstellen verwacht om de situatie te verbeteren. Men denkt onder andere aan de inzet van hulprechters en meer administratief personeel.