Jongetjesfantasie op de racebaan

Voor wie na The Matrix-trilogie dacht dat de Wachowski-broers toch niet de belangrijkste filosofen van het virtuele tijdperk waren, is Speed Racer een grote geruststelling: Andy en Larry zijn inderdaad gewoon twee pronkhalzen met een hoop bravoure en een jongetjesfantasie. Speed racer, gebaseerd op een Japanse animatieserie uit de jaren zestig, is vormgegeven als een ultramoderne racegame, maar draagt de moraal van jeugdseries uit de jaren vijftig uit. Geld is slecht, familie is goed. In het gezin Racer draait het maar om één ding: auto`s. Pops (de onverwoestbare John Goodman) ontwerpt ze. Zonen Rex en Speed berijden ze. Moeder Racer (Susan Sarandon) smeert er de broodjes bij. En broertje Spritle zorgt met zijn aap voor de vrolijke noten. Maar dan wel vrolijk zoals Hollywood (denk aan The Goonies) vindt dat kinderen vrolijk moeten zijn: volgevreten, hebzuchtig en luidruchtig. De protagonist uit de titel, middelste broer Speed, wordt bepaald ongedenkwaardig neergezet door Emile Hirsch (Into the Wild) De autorace die centraal staat, is geen gewone snelheidswedstrijd, maar een knok- en trucjessport die vooral lijkt te zijn bedacht om meteen ook een game in de markt te zetten. Spannend is het geen moment, opwindend alleen voor jongetjes tussen de 8 en 88.

Speed Racer. Regie: Andy en Larry Wachowski. Met: Emile Hirsch, Christina Ricci, John Goodman, Susan Sarandon, Roger Allam. In: 87 bioscopen.