Internet Weblog van de dag

Begrafenisritueel. Op haar blog China schrijft Bettine Vriesekoop over een bijzonder ritueel: „Gisteravond was het in mijn straat een drukte van belang. De hele buurt was uitgelopen. Een paard-en-wagen van papier-maché werd door twee mannen onder luid gezang van omstanders langs mijn compound gedragen. Eén van de deelnemers aan de optocht stookte midden op de weg een vuurtje. Een stoet mensen liep op gepaste afstand achter de optocht.

Het geheel deed denken aan een kleine processie en dat was het ook. Het ging om een oud Chinees begrafenisritueel dat vroeger in het hele land, maar nu voornamelijk nog in Noord-China wordt gepraktiseerd. Eén van de toeschouwers, mevrouw Mei, vertelde me dat de 63-jarige Wang Xing, een migrantenbouwvakker uit de provincie Heilongjiang, was overleden aan kanker. Zijn laatste wens was dat zijn kinderen hem op deze wijze zouden begeleiden naar de hemel. Mevrouw Wang was niet van de partij omdat zij als echtgenote verplicht was de wacht te houden bij het lijk van haar overleden man. Het paard zal de dode Wang Xing naar de hemel vervoeren en het vuur moet ervoor zorgen dat zijn geest kan verdampen en opstijgen. China kent speciale winkels waar begrafenisbenodigdheden worden verkocht zoals nepgeld, papieren bloemen, en kartonnen auto’s.”

Lees meer over China op nrc.nl/china