Grote voorjaarsschoonmaak bij UBS

UBS blijft maar schrobben in een furieuze poging de dikke laag vuil van de kredietcrisis te verwijderen. Bij wijze van voorjaarsschoonmaak doet de Zwitserse bank voor 15 miljard dollar (9,7 miljard euro) aan Amerikaanse hypotheekobligaties de deur uit. De Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock neemt ze van UBS over. De bank laat ook wereldwijd nog eens 5.500 personeelsleden afvloeien. Ongeveer de helft van hen verdwijnt bij de zakenbank, waardoor het totaal aan ontslagen bij die divisie sinds afgelopen zomer op 18 procent komt.

Dit alles is bedoeld om weer wat glans te verlenen aan de voorheen hooggewaardeerde activiteiten van UBS als vermogensbeheerder van de rijken en superrijken. Deze gefortuneerde beleggers trokken de laatste tijd hun neus op voor de met de kredietcrisis samenhangende stank die van de zakenbank afkwam. De instroom van vers kapitaal in de divisie voor vermogensbeheer is in het eerste kwartaal substantieel gedaald naar 5,6 miljard Zwitserse frank (3,4 miljard euro), ongeveer 60 procent van wat analisten hadden verwacht. De fondsinleg van de winstgevender Zwitserse cliënten nam met 4 procent af.

UBS heeft wel haar kernkapitaal verstevigd. Een aanzienlijke vermindering van de risicovolle bezittingen, in samenhang met nog meer kapitaalaanwas – 1 miljard euro aan preferente aandelen, bovenop de claimemissie van 15 miljard Zwitserse frank – heeft het kernkapitaal op een niveau van 11,8 procent gebracht, het hoogste in deze categorie. Dat moet de bank aantrekkelijker maken.

Maar er is nog steeds veel rommel op te ruimen. Zelfs na het afstoten van de 15 miljard dollar aan hypotheekobligaties houdt UBS nog voor 17,7 miljard dollar aan deze effecten over, om maar te zwijgen van de 30 miljard dollar aan kredietverzekeringen, bedrijfskredieten en vastgoed.

En zoals bij iedere grondige schoonmaak zijn er ook nieuwe probleemgebieden blootgelegd. UBS heeft aangekondigd 900 miljoen dollar te zullen afschrijven op hoogwaardiger Amerikaanse vastgoedbelangen en 1 miljard dollar op studentenleningen.

De aandelen van UBS worden verhandeld op een niveau van 9,1 maal de geschatte winst over 2009, aldus de Amerikaanse bank JPMorgan. Dat komt ruwweg overeen met de waardering van Credit Suisse (9,2 maal de winst) en steekt goedkoop af bij de waardering van Deutsche Bank (9,7 maal de winst). Geen van beide banken zag zich gedwongen tot een even ingrijpende sanering als UBS.

De koersdaling van 5 procent van de UBS-aandelen in reactie op het jongste nieuws duidt erop dat beleggers ervan uitgaan dat de schoonmaakoperatie nog niet ten einde is.

    • Jeffrey Goldfarb