Grieken ‘in nood’ door illegale immigratie

Leros, een Grieks eiland voor de kust van Turkije, wil dat Athene de noodtoestand uitroept. De afgelopen week arriveerden op Leros 300 illegale migranten. Te veel voor een eilandje van 8.000 zielen, verklaarde de lokale prefect.

De illegale migratie naar Griekenland neemt sinds vorig jaar sterk toe. Het afgelopen jaar arriveerden circa 115.000 illegalen, aldus het semi-officiële persbureau ANA. Migratiedeskundigen twijfelen niet aan een sterke toename maar waarschuwen wel dat de Griekse regering de cijfers graag aandikt om de indruk te wekken ‘overspoeld’ te worden, om kritiek op haar gebrekkige aanpak van de immigratie te ontlopen.

Vluchtelingen krijgen in Griekenland bijna nooit de asielstatus. Van de 25.113 aanvragen werd vorig jaar 0,6 procent gehonoreerd, veruit het minst in Europa.

De slechte opvangomstandigheden deed de VN beslissen om andere landen op te roepen geen vluchtelingen meer terug te sturen naar Griekenland. Eigenlijk moeten EU-landen vluchtelingen terugsturen naar het land waar zij de EU binnenkwamen: EU-regels bepalen dat alleen dit land een asielaanvraag mag behandelen. Finland en Noorwegen, geen EU-land maar wel deelgenoot in de vluchtelingenafspraak, sturen inmiddels geen vluchtelingen meer naar Griekenland.

Athene verweert zich door Turkije te verwijten dat het onvoldoende optreedt tegen migranten die naar Griekenland trekken.