Doherty: ‘gangsters in gevang!’

Doherty bij gevangenispoort (AP) British musician Pete Doherty outside Wormwood Scrubs Prison in London following his release, Tuesday, May 6, 2008. The singer served 29 days of a 14 week sentence for breaching his probation. (AP Photo/ Lewis Whyld/PA) ** UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE ** Associated Press

Britse punkzanger Pete Doherty (29) heeft ontdekt dat in de gevangenis veel criminelen zitten, en dat de hele tijd de praatzender Radio 4 opstaat: „A lot of gangsters and Radio 4.” Zo meldde hij bij zijn vrijlating gisteren uit de Londense gevangenis. Doherty zat 29 dagen uit van een gevangenisstraf van 14 weken wegens het schenden van zijn proefverlof, na te zijn veroordeeld wegens autorijden zonder verzekering en APK-keuring, maar mét crack cocaïne, heroïne, ketamine en marihuana.

De zanger werd bij de gevangenispoort opgewacht door een schare journalisten. Hij zei dat hij er naar uitkeek om een baco te drinken, en op de bank te zitten met zijn katten. Toen leende hij de mobiele telefoon van een verslaggever om een vriend te vragen hem te komen halen. Verder toonde hij een certificaat waarin stond dat hij in de gevangenis geen drugs had gebruikt. Over de verkrijgbaarheid van drugs in de gevangenis , zei de verslaafde: „Ik wist dat het moeilijk zou worden, met die overbezetting en al die medische tests, maar ze doen hun best. Ze kunnen ook moeilijk eersteklas catering bieden voor de doorsnee junkie.”

Volgens zijn advocaat werd Doherty apart gehouden van de andere gevangenen, voor zijn eigen veiligheid.

Doherty (Hexham 1979) maakt opwindend rammelende gitaarmuziek, eerst met zijn band The Libertines (1997-2004) en nu met The Babyshambles, maar hij komt vooral in het nieuws wegens bovenmatig drugsgebruik, arrestaties, bezoek aan afkickklinieken en wegens zijn inmiddels beëindigde relatie met fotomodel Kate Moss. Waarschijnlijk door zijn drugsverslaving blijft Doherty al jaren een grote belofte die nooit helemaal wordt ingelost. Hij maakt vooral schetsen van liedjes, en is zeer wisselvallig in zijn optredens; als hij al komt opdagen.